facebooktwittermail

Årets första tomater perfekt fredagsmys

Sixten Emanuelsson, 7 år, i Helsingborg får lyxigt fredagsmys. Årets första tomater som kostade ettusen kronor kilot.

Pappa Anders Emanuelsson, Ica-handlare i Höganäs, stod först i kön när Mats Olofsson på Vikentomater plockade ner årets första skörd. Den bestod av sex tomater som handlaren köpte åt sonen Sixten.

- Jag har köpt dem helt privat, de enda tomater som Sixten äter är de från Vikentomater, förklarar Anders Emanuelsson köpet.

Prisad för sin odling


Tomaterna är av sorten Ministar, en röd tomat ur det specialsortiment som satt Viken och tomatodlaren Mats Olofsson på kartan. Hans envisa arbete med att producera randiga, gula, svarta och orange tomater har nu dessutom gjort att han utsetts till årets företagare 2010 i Höganäs.

Motiveringen är att han visat att tomater inte bara är tomater utan en hel karta full av primörer i olika smak, färg och form.

- Vi har hållit på med specialtomterna sedan 1996. Det har varit en lång resa med många svåra år men vi hade ett strikt mål att nå en omsättning på 11 miljoner kronor 2011, säger Mats Olofsson.

Tidigare än vanligt


Företaget drivs av Mats och Susanne Olofsson och omfattar även gårdsbutik och en saluhall som rymmer andra lokala producenter. Årets först skördade tomater blev klara tio dagar tidigare än vanligt.

De planterades i vecka fyra och tack vare mycket ljus och gynnsamt klimat trots vintern kunde de första primörerna plockas redan den 10 mars.

- Nu är skörden i gång, säger Mats Olofsson. Marianne Persson