facebooktwittermail d

Ett pris blev två i Årets fårföretagare

Juryn kunde inte välja, därför valde man att dela ut två pris. Årets fårföretagare och Årets uppstickare.

Najib Rezai, Årets uppstickare 2018.
Najib Rezai, Årets uppstickare 2018. FOTO: ULF ANDERSSON

Det fanns fjorton nominerade företag, men valet visade sig mycket svårt för juryn.

Efter omfattande diskussioner tog man beslutet att två vinnare skulle få pris, genom att man la till ett pris för årets uppstickare.

Årets uppstickare 2018, Najib Rezai har via sitt eget företag köpt tjugofem avelstackor av Gotlandsfår från Kärrbo Prästgård. Han arrenderar 30 hektar mark från Prästgården för egen fårdrift och grönsaksodling.

Najib Rezai tilldelades priset för sin imponerande glädje och företagsamhet. Juryn imponerades också av att han med ambition och målmedvetenhet övervunnit stora hinder för att nå målet att bli fårföretagare.

I motivationen står bland annat att det behövs nya fårföretag som inte alla stöps i samma form. "Najib är en föregångare som får oss att känna att allt är möjligt."

FOTO: PRIVAT

Kött till nobelmiddag

Jenny Andersson och Kjell Nilsson som driver Graute gård på Gotland kan nu titulera sig årets fårföretagare. De har bland annat uppmärksammats för att de levererade kött till nobelmiddagen 2017. Enligt juryn kan det ta tjugo år innan man får tillfälle att prisa en sådan bedrift igen, skriver Svenska Fåravelsförbundet.

Juryn motiverade valet med att Jenny Andersson och Kjell Nilsson, förutom att utveckla sitt företag föredömligt, även hade visat att världen att svenskt lamm håller kvalitet på nobelmiddagsnivå.

Priserna delades ut i samband med Svenska Fåravelsförbundets Årsstämma på Öland den 18 maj.