facebooktwittermail d

Årets ekovinnare hyllades

När årets ekovinnare hyllades på torsdagens gala som avslutade ekodagen hyllades bland annat Jan Lagerroth, Skara, som Årets rådgivare.

Ekodagen på Grand Hotel i Stockholm under torsdagen avslutades med den festliga Ekogalan.

Under galan korades pristagare i fem olika kategorier.

Årets Omställare (Krav)

Priset årets omläggare ges till en person eller företag som under året ställt om till krav-certifierd produktion och som varit ett föredöme genom att visa prov på mod, kreativitet och affärsmässighet.

I år gick priset till Anna och Holger Olin, Activs Gård AB i Tomelilla som producerar slaktkyckling. Juryn motiverade sitt val med att paret gått i täten för utveckling av den svenska kravmärkta kycklingproduktionen i nybyggda stallar med rationell drift. Tillsammans med nyinvesteringen har de visat modet att lägga om hela sitt befintliga lantbruk med 200 hektar växtodling, lamm och nötköttsproduktion till krav och det med imponerande resultat både i växtodlingen och djurhållningen.

Få ekologiska grannar

Genom optimism, öppenhet och förmåga att se möjligheter i stället för problem på den växande marknaden för kravmärkt kan Anna och Holger Olin ses som föredömen för andra. De verkar också i en bygd med mycket få ekologiska lantbruk.

- Vi är ganska ensamma om att ha lagt om till ekologiskt i våra trakter. Men det kändes rätt för oss, vi trivs med produktionsformen och det finns som vi har märkt en stor efterfrågan bland konsumenterna, säger Holger Olin.

Årets Nybyggnation (Bygglant)

Vinnare i kategorin Årets nybyggnation för hållbart jordbruk blev Grangärde Musteri, som byggt ut med fokus på arbetsmiljö och högteknologi samt att utveckla det egna varumärket på livsmedelsmarknaden.

Årets Ekorådgivare (Ekoweb)

Årets ekorådgivare blev Jan Lagerroth, LRF Konsult, Skara. Priset motiverades med "kunskap utöver det vanliga om det ekologiska lantbrukets ekonomiska förutsättningar så hjälper seniorrådgivaren Jan de ekologiska lantbrukarna att utvecklas".

Årets Garant Ekostjärna

The Smiling Group utsågs till Årets Garant Ekostjärna för produkter som framställs under schyssta förhållande och gör skillnad för lokalbefolkningen i västafrikanska byar. De fick också priset för att en idé som uppstått i en universitetsuppsats förverkligades.

Årets Ekobutik (Svenska Odlarlaget/Ekoodlarna.se)

Årets ekobutik blev Paradiset i Stockholm för att ha skapat ett nytt koncept och därmed bidragit till att göra svenska, närodlade ekoprodukter tillgängliga för konsumenten.