Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 20 januari 2017

  Trump nominerar bondson till jordbruksminister

  Posten som jordbruksminister var den som det tog längst tid för Donald Trump att hitta rätt namn för.

  FOTO: MCSN Candice Villarreal

  Donald Trump har nominerat Sonny Perdue, bondson, doktor i veterinärmedicin, spannmålshandlare, åkare och tidigare guvernör i delstaten Georgia, till jordbruksminister.

  Valet var uppenbarligen svårt, alla andra kabinettsposter var fyllda sedan mer än en vecka, och de flesta långt innan dess. Väljare på landsbygden bidrog stort till Donald Trumps valseger och att göra rätt val av jordbruksminister anses vara viktigt för att göra den gruppen nöjd.

  Från Sydstaterna

  Sonny Perdue blir, om han godkänns av senaten, den första jordbruksministern på över 20 år som kommer från Sydstaterna.

  Det är vanligare att de hämtas från majs- och sojabönsodlande delstater i Mellanvästern. I frågor om invandring och frihandel har Sonny Perdue, som sysslat med spannmålsexport, uttryckt en klart liberalare hållning än Donald Trump.

  Flyttade konstbevattning

  Som guvernör för jordbruksdelstaten Georgia drev Sonny Perdue bland annat regler för högre livsmedelssäkerhet efter att ett salmonellautbrott som skördade liv spårats till jordnötssmör från Georgia, skriver Washington Post.

  Han flyttade också den delstatsmyndighet som gav tillstånd för konstbevattning och andra jordbruksverksamheter från huvudstaden Atlanta till en mindre ort i södra Georgia, för att besluten skulle fattas närmare bönderna.

  Under en svår torka anordnade den djupt troende guvernören ett bönemöte för regn.

  ”Vänligt inställd plats”

  USAs jordbruksminister ansvarar för myndigheten USDA, med närmare 90 000 anställda och en budget på 155 miljarder dollar.

  I en intervju med nyhetssajten Politico före nomineringen sa Sonny Perdue att han kommer att jobba för att myndigheten ska vara en vänligt inställd plats för lantbrukare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen