Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 21 november 2016

  Regeringen backar om solskatt

  Energiskatten sänks nästa år till nästan noll för solenergianläggningar som drabbades av skatten som infördes i år. Skatten ska bli 0,5 öre per kilowattimme.

   Skatten solcellsanläggningar som höjdes första juli i år sänks redan nästan år till nästan noll.
  Skatten solcellsanläggningar som höjdes första juli i år sänks redan nästan år till nästan noll. FOTO: Mostphotos

  Beskedet om att den nyss införda skatten nu ska sänkas kom vid en presskonferens på måndagseftermiddagen. Beskedet gavs av finansmininster Magdalena Andersson och klimatminister Isabella Lövin. Sänkningen genomförs från och med den första juli nästa år.

  På sikt säger regeringen att den helt vill kunna slopa skatten helt för den som producerar solel för eget bruk.

  – Det är en bra lösning att regeringen redan nu under 2017 kan föreslå en sänkning av dagens skattesats med över 98 procent för ännu fler producenter. Det möjliggör snabba investeringar, samtidigt som vår långsiktiga ambition är att helt ta bort skatten på solel, säger Magdalena Andersson i ett uttalande.

  I en kommentar till TT säger skatteutskottets ordförande Per Åsling, (C), att sänkningen är välkommen.

  – Men den borde tas bort helt och den skulle aldrig ha införts. Hanteringen har varit under all kritik, säger Per Åsling.

  Skatten infördes i somras för anläggningar över en viss effekt även om produktionen avsåg eget bruk. Regeringen menade att det var EU-regler om statsstöd som tvingade fram skatten, något som EU-kommissionen tillbakavisade.

  LÄS OCKSÅ Fyra tennisplaner med solpanel

  Relaterade artiklar

  Till toppen