Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 23 mars 2017

  Ram för säkrare lyft prisas

  VASSMOLÖSA.

  Lantbrukets arbetsmiljökommitté, LAMK, har tillsammans med LRF, Kommunal och SLA utsett årets vinnare av arbetsmiljöpriset – i år går det till Anders Olsson i Vassmolösa utanför Kalmar.

   Prisad uppfinning. Lantbrukaren Anders Olsson i Vassmolösa har konstruerat en lyftram för säkrare och snabbare hjulbyten på traktorn.
  Bild 1/2 Prisad uppfinning. Lantbrukaren Anders Olsson i Vassmolösa har konstruerat en lyftram för säkrare och snabbare hjulbyten på traktorn. FOTO: Fredrik Thunberg
   En lyftram för säkrare och snabbare hjulbyten på traktorn har utsetts till årets vinnare av arbetsmiljöpriset.
  Bild 2/2 En lyftram för säkrare och snabbare hjulbyten på traktorn har utsetts till årets vinnare av arbetsmiljöpriset. FOTO: Fredrik Thunberg

  Han har konstruerat en lyftram som gör hjulbyten på traktorn säkrare och smidigare. Ramen fästs i hydraularmarna. En tvärbalk som ligger precis under hirtskroken gör att traktorn lyfts rakt upp.

  – Ramen kan användas när man monterar dubbelmontage eller skiftar hjul till radodlingshjul eller breddäck. Även verkstäder tror jag kan vara positiva till det här, menar Anders Olsson.

  Han tror att mer tidseffektiva hjulbyten i förlängningen skulle kunna betyda mycket för maskinekonomin för många företag.

  – Kan jag byta hjul lite snabbare kanske jag får en traktor som är överflödig, och då kan det ju vara ekonomiskt försvarbart om man slipper en traktor, säger Anders Olsson, som nu vill vidareutveckla sin konstruktion så att den kan lyfta hela traktorn.

  Temat för årets pris är ”Praktiska hjälpmedel för bättre arbetsmiljö”.

  – I och med att det fortfarande sker så många allvarliga olyckor inom lantbruket så måste alla som verkar inom näringen prata om de här frågorna, säger Anja Westberg, ombudsman på Kommunal.

  I år utses även en andra och tredjepristagare. På andra plats kom Mattias Wistrand i Stora Sundby med sin mobila kalvvåg som hängs på boxväggen. På tredje plats kom Erik Johansson i Finspång, med en krok för upphängning av kraftuttagsaxeln.

  Relaterade artiklar

  Till toppen