Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 2 oktober 2016

  Nya sedlar att prassla med

  Imorgon kan du ha både Greta Garbo och Birgit Nilsson i din plånbok. För nu är det dags för nästa släpp av nya sedlar.

   De nya sedlarna och mynten blir giltiga att använda måndag den 3 oktober.
  De nya sedlarna och mynten blir giltiga att använda måndag den 3 oktober. FOTO: Riksbanken

  På måndag är det dags för introduktion av nya sedlar och mynt. Den här gången blir det nya 100-kronors- och 500-kronorsedlar. Filmstjärnan Greta Garbo pryder den ena, operastjärnan Birgit Nilsson den andra.

  I myntväg är det en-kronan, två-kronan och fem-kronan som byts ut. De nya mynten är lättare och mindre och innehåller inget nickel som i dag finns i en- och femkronan.

  Men det kan ändå ta ett tag innan de nya sedlarna och mynten når ut i allmänt omlopp. När Riksbanken släpper dem i morgon distribueras de via ett depåbolag till banker, bankomater och handeln.

  – Det innebär att det kan ta rätt lång tid innan man stöter på en ny sedel och ett nytt mynt, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken till TT.

  Så snabbaste sättet att komma över en sedel eller mynt är att fråga på någon bank. Under förutsättning att banken fortfarande hanterar kontanter förstås.

  De gamla sedlarna och mynten är giltiga i handeln fram till den 30 juni nästa år. Omkring 2,5 miljarder mynt finns ute.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen