Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 15 september 2016

  Nya regler ska snabba upp utbyggnaden av bredband

  Ett förändrat regelverk ska göra det intressantare att investera i bredband på landsbygden, hoppas EU-kommissionen.

  Digitaliseringen av Europa är ett av EU-kommissionens prioriterade områden. Bland de mål kommissionen vill sätta upp hör att alla hushåll i unionen senast 2025 ska ha internetuppkopplingar som ger dem en nedladdningshastighet på minst 100 megabit per sekund.

  För att nå målen krävs det enligt kommissionen investeringar på runt 500 miljarder euro, de flesta av dem från privata initiativ. Med dagens investeringstakt saknas runt 155 miljarder euro.

  Ska ändra reglerna

  För att få fart på investeringarna föreslår EU-kommissionen nu ett ändrat regelverk för elektroniska kommunikationer. Det ska göra det enklare för konkurrerande företag att delfinansiera nätverk, och för mindre aktörer att delta i investeringsprojekt.

  Tanken är att det, bland annat, ska minska investeringsrisken, och göra det attraktivare att satsa på nätverk även i mindre lönsamma områden, som på landsbygden.

  28 procent

  Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen hade 71 procent av EU:s hushåll tillgång till en snabb, fast internetuppkoppling. För landsbygdshushåll är andelen betydligt lägre, bara 28 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen