Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 4 juli 2016

  Minister: Bredbandspengarna räcker inte till

  VISBY.

  Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) försäkrade i Visby att han jobbar för att få fram mer pengar för utbyggnad av bredband på landsbygden.

   Enligt digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) ger målet på 90 procents bredbandstäckning i landet inte en korrekt bild av hur stora skillnaderna är mellan olika delar av landet.
  Enligt digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) ger målet på 90 procents bredbandstäckning i landet inte en korrekt bild av hur stora skillnaderna är mellan olika delar av landet. FOTO: Sara Johansson

  – Det här kommer inte att räcka, det är helt sant, vi måste avsätta mer pengar, konstaterade Peter Eriksson (MP), ansvarigt statsråd för digitalisering sedan en dryg månad, om de pengar som redan avsatts för bredbandsutbyggnad.

  ”Kan inte anses färdigt”

  Vid ett seminarium arrangerat av Svenska trådlös fiberleverantörer sa statsrådet att han jobbar för att få fram mer resurser till de som vill bygga ut bredband på landsbygden.

  Hur mycket, och hur lång tid det kommer att ta var han däremot inte beredd att ge besked om.

  – Jag hoppas vi kommer att kunna ge besked om rejäla ytterligare insatser under de närmaste åren, för det här kan inte anses som färdigt, sa statsrådet.

  Ger fel bild

  Digitaliseringsministern, som utsågs i slutet av maj, slog också fast att målet på 90 procents bredbandstäckning i landet inte ger en korrekt bild av hur stora skillnaderna är mellan olika delar av landet.

  – Det ser ut som om vi når det målet, och det låter så väldigt bra, men det är ju ett skenbart bra mål för hela landsbygden för där är man på en nivå som är betydligt lägre. Det är ju inte så svårt att få en stor täckning där det är stora ansamlingar av människor och hus. Att man klarar det ska man inte slå sig så mycket för bröstet för. Det är i de glesare områdena det är kostnader, det är där staten behövs, det är där vi måste kräva samhälleliga insatser.

  Presenteras i vinter

  Nästa mål måste bli ambitiösare, anser Peter Eriksson. Om det ska bli ett särskilt mål för landsbygden, som LRF:s näringspolitiska chef Thomas Bertilsson efterfrågade, sa statsrådet inget om.

  En uppdaterad bredbandsstrategi är under bearbetning.

  – Tanken är att den ska presenteras i vinter eller nästa vår.

  Relaterade artiklar

  Till toppen