Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 29 juni 2016

  Miljarder i sedlar på vift

  Nu är det hög tid att tömma madrasser och lönnfack på gamla sedlar. Iallafall för den som vill handla för pengarna. Efter 30 juni blir de ogiltiga.

   Töm madrasser och lönnfack på dina gamla sedlar. Den 30 juni är sista dagen att handla för dem.
  Töm madrasser och lönnfack på dina gamla sedlar. Den 30 juni är sista dagen att handla för dem. FOTO: Mostphotos

  I takt med att Riksbanken gör nya sedlar blir också de gamla ogiltiga. Nu handlar det om 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna som inte längre duger att handla med. Imorgon, torsdag, är sista dagen att använda dessa sedlar som betalmedel.

  Men den som har gamla kvar kan sätta in dem på banken. Då finns tid fram till den 31 augusti. Under förutsättning att banken tar emot kontanter, vilket dock allt färre gör.

  – Mitt råd är att ringa till sin banks centrala kundtjänst och höra vilket bankkontor de kan gå till för att sätta in pengarna på sitt konto, säger Fredrik Wange, pressekreterare för Riksbanken till TT.

  Två miljarder ute

  Trots att Riksbanken började en kampanj för en månad sedan för att få in gamla sedlar är det fortfarande många sedlar kvar i omlopp. Framför allt är det 20-lappar. Där saknas fortfarande 850 miljoner kronor. Totalt är det cirka två miljarder i sedlar som inte lämnat in än.

  – Sett till värdet har vi fått in tre fjärdedelar av de gamla sedlar som blir ogiltiga efter torsdag, det vill säga drygt 5,5 miljarder kronor av de 7,5 miljarder kronor som fanns i cirkulation när de nya sedlarna kom förra hösten, säger Fredrik Wange.

  Nya mynt i höst

  Efter den 31 augusti går gamla sedlar att lämna in hos Riksbanken om det handlar om mer än 100 kronor. Men det kostar 100 kronor att lämna in dem.

  I oktober kommer ytterligare några nya sedlar. 100-lappen kommer att prydas av Greta Garbo och 500-lappen av Birgit Nilsson.

  Även mynten, utom tiokronan, får nya motiv inklusive den sällsynta tvåkronan.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen