Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 22 juni 2016

  LRF välkomnar Miljömålsberedningen

  I dag, onsdag, överlämnade Miljömålsberedningen hela sitt betänkande till regeringen och miljöminister Karolina Skog (MP).

   Helena Jonsson.
  Helena Jonsson. FOTO: Carla Karlsson

  Några koldioxidskattenivåer är ännu inte beslutade, enligt beredningens ordförande Anders Wijkman.

  – Det är väldigt svårt att bedöma på förhand. Vi har inte landat i något ännu, men drop in-bränsle är i dagsläget dyrare att producera i små volymer än vad olja är, säger han.

  ”Biodrivmedel viktig fråga”

  betänkandet finns förslag på att utsläppen från inrikestransporter ska minska med 70 procent till år 2030.

  – Vi kan inte tänka bort fem miljoner fordon som går på fossila bränslen, säger Anders Wijkman.

  Han fortsätter:

  – Biodrivmedel är en viktig fråga för oss, vi har bara kortsiktiga lösningar i dag. Det behövs stabila villkor och kanske ett kvotsystem som styr marknaden mot mindre fossila bränslen.

  Förutsättningarna finns

  LRF säger sig välkomna beredningens förslag. Organisationen anser att Sverige har alla förutsättningar att nå det ambitiösa klimatmålet och att de rätta förutsättningarna finns.

  ”Genom en ökad produktion av biodrivmedel från jord- och skogsbruket kan vi göra Sverige fossilfritt”, säger Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande, i ett uttalande.

  Hon menar att lant- och skogsbrukare har stort inflytande.

  ”Det är vi bönder och familjeskogsbrukare som förvaltar jorden och skogen och som därmed sitter på lösningarna för hur vi gemensamt kan ställa om till ett fossilfritt samhälle”, säger Helena Jonsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen