Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 7 september 2016

  Landsbygdssäkring av EU föreslås

  20 år efter att grunden lades för EU:s landsbygdsprogram föreslås att alla unionens politikområden landsbygdssäkras.

  1996 hölls i irländska Cork en konferens som bland annat kom till slutsatsen att det behövdes ett särskilt system för att stötta EU:s landsbygd. Det ledde till skapandet av vad som i dag är landsbygdsprogrammet.

  20 år senare hölls i veckan en ny konferens, Cork 2.0, med 300 representanter för olika intressen på plats, och aktivt deltagande av EU-kommissionen.

  Alla politikområden

  I den deklaration som antogs efter två dagars workshoppande uppmanas bland annat EU att landsbygdssäkra alla EU:s strategier, så att landsbygdens potential tas till vara på alla politikområden. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan gav vid konferensens slut sitt stöd till den idén.

  Cork 2.0 vill också att bönder ges effektiva verktyg för riskhantering, och att vetenskap används för att göra det möjligt för lantbruket att producera mer utan att förbruka mer av naturresurserna.

  Vikten av att göra landsbygden attraktiv för ungdomar lyfts också fram i deklarationen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen