Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 2 mars 2017

  LRF går från förlust till vinst

  Med i stort sett oförändrade intäkter från den finansiella verksamheten, var det tack vare lägre kostnader som LRF-koncernen lyckades vända en förlust 2015 till en rörelsevinst på 66 miljoner kronor.

   LRF:s ordförande, Helena Jonsson och LRF:s vd Anders Källström.
  LRF:s ordförande, Helena Jonsson och LRF:s vd Anders Källström. FOTO: Roger Olsson

  LRF förbättrade resultatet för 2016 med närmare 100 miljoner kronor jämfört med året innan och redovisar en rörelsevinst på cirka 66 miljoner kronor. Förbättringen är helt hänförlig till lägre kostnader, bland annat har antalet koncernanställda minskat med cirka 300 anställda under 2016, främst inom LRF Media.

  De största intäkterna kommer från finansverksamheten, som gav 369 miljoner kronor i fjol, marginellt mer än året innan. Värdena på de finansiella placeringarna var också i stort sett oförändrade ifjol.

  Genomgripande förändringar

  Totalt uppgick intäkterna till 1,78 miljarder kronor, varav affärsverksamheten stod för 1,6 miljarder.

  LRF tappade cirka 5 procent av sina medlemmar i fjol och hade vid årsskiftet 141 257 medlemmar.

  LRF har gjort genomgripande förändringar i flera av sina dotterbolag och affärsverksamheter och LRF Försäkring har under fjolåret utvärderats och man stoppade alla nyteckningar och arbetet pågår för att utvärdera om verksamheten med intentionerna att lägga ned bolaget, ett arbete som påbörjats under 2017.

  Lika stor vinst

  LRF Media har skalat ned verksamheten till endast fyra titlar och vände en förlust på cirka 60 miljoner kronor till en lika stor vinst i fjol.

  Restaurang, catering och hotellverksamheten inom By-gruppen visade på en förlust på 13,9 miljoner kronor och är nu den enhet med störst underskott i LRF-gruppen. Bolaget har fått ny ledning och viss verksamhet avvecklas.

  Andra verksamheter utvecklades enligt plan.

  Resultat i dotterbolagen, i miljoner kronor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen