Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 23 december 2016

  Känsliga jordbruksfrågor hindrar handelsavtal med Japan

  Japan måste öppna sin marknad för mer europeiska jordbruksprodukter innan ett avtal kan föras i hamn, enligt EUs förhandlare.

   Japan måste öppna sin marknad för mer europeiska jordbruksprodukter innan ett avtal kan föras i hamn, enligt EUs förhandlare.
  Japan måste öppna sin marknad för mer europeiska jordbruksprodukter innan ett avtal kan föras i hamn, enligt EUs förhandlare. FOTO: Mostphotos

  EU och Japan har förhandlat om ett handelsavtal i snart fyra år. EUs förhandlare säger nu att en överenskommelse är nära, men att Japan måste lossa mer på sin starkt skyddade marknad för jordbruksprodukter för att ett avtal ska kunna slutas. Inte minst mjölk är en känslig fråga, skriver Agra Europe.

  Japan vill skydda den inhemska sektorn samtidigt som EUs mjölkbransch pressar på för att få större tillgång till en lukrativ marknad.

  Stor grisimportör

  Japan är redan EUs näst största mottagare av griskött, och den fjärde största mottagaren av alla sorters livsmedelsprodukter från EU. De tre största är USA, Kina och Schweiz.

  Före embargot på jordbruksvaror från EU var fjärdeplatsen Rysslands. Den senaste handelsstatistiken från EU-kommissionen visar att EU under tolvmånadersperioden från november 2015 till och med oktober 2016 hade ett handelsöverskott för livsmedel på ungefär 18 miljarder euro.

  Exporten har gått upp lite samtidigt som importen gått ner något. Nettoöverskottet gentemot Japan har legat på runt 5 miljarder euro de senaste åren.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen