Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 10 mars 2017

  Kan tvingas stänga 39 vindkraftverk

  Arbetsmiljöverket hävdar att kraftverken inte är säkra.

   Arbetsmiljöverket hävdar att kraftverken inte är säkra vid Blaiken i Storuman.
  Arbetsmiljöverket hävdar att kraftverken inte är säkra vid Blaiken i Storuman. FOTO: Skellefteå Kraft

  Under det gemensamma bolagsnamnet Blaiken Vind AB bygger Skellefteå Kraft, som äger 84 procent, och Fortum, äger resterande 16 procent, en av Europas största vindkraftparker i Blaikenområdet i Storuman.

  Nu kan biolaget tvingas stänga 39 av de 99 kraftverken.

  Arbetsmiljöverket har under senaste året inspekterat vindkraftverk runt om i landet och stött på brister vad gäller arbetsmiljö. i Blaiken har man inspekterat två gånger och haft synpunkter på de 39 kinesiska vindkraftverken. I oktober kvarstod 16 brister, bland annat säkerhet kring hissar och utrymningsluckor.

  Jörgen Svensson, vindkraftsansvarig på Skellefteå Kraft, säger att ansvaret helt ligger på leverantören, det kinesiska företaget Dongfang.

  -Vi tar det på största allvar. Vi har haft löpande kontakt med Dongfang och visat att vi ser allvarligt på det här. Vi har också känt att Dongfang tar det på största allvar, säger Jörgen Svensson till P4 Västerbotten

  Nu ska allt vara åtgärdat före den 25 september. Annars måste verken stängas och bolaget böta1,6 miljoner.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen