Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 14 september 2016

  Juncker: Vi kommer alltid stötta våra bönder

  EU-kommissionens ordförande slog fast EU:s stöd för lantbruket i sitt årliga linjetal.

  Jean-Claude Juncker lyfte under sitt 50 minuter långa ”state of the union”-tal fram jordbruket som en viktig del av det europeiska sättet att leva.

  – EU-kommissionen kommer alltid att stå på lantbrukarnas sida, särskilt när de går igenom svåra tider, som nu.

  EU-kommissionens ordförande nämnde den miljard euro som lagts på att hjälpa framför allt mjölkbönder över krisen.

  Billigare än vatten

  – Jag kan inte acceptera att mjölk är billigare än vatten.

  Jean-Claude Juncker försvarade även betydelsen av att EU sluter nya handelsavtal, och kallade avtalet med Kanada den bästa överenskommelsen som EU någonsin gått in i. Det var en tydlig signal till medlemsländernas parlament att godkänna avtalet, som bland annat öppnar för ökad import av kanadensiskt nötkött.

  Svårt nå framgång

  Däremot lyste TTIP, det avtal om handel och investeringar som EU just nu förhandlar med USA, med sin frånvaro i kommissionsordförandens tal. De senaste veckorna har möjligheten att inom överskådlig tid nå framgång med förhandlingarna ifrågasatts av högt uppsatta politiker i några av EU:s tyngsta medlemsländer.

  Handelskommissionär Cecilia Malmström, som är högsta representant för EU i förhandlingarna, och hennes amerikanska motpart, har envist försvarat det meningsfulla i att fortsätta arbetet med avtalet. Och i det följebrev till talet som EU-kommissionen skickar till EU-parlamentet och Rådet lyfts TTIP som en prioriterad fråga.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen