Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 27 juli 2017

  Ingen visselblåsarfunktion på Jordbruksverket

  Efter två och ett halvt år har Jordbruksverket fortfarande inget sätt för anställda att anonymt larma om oegentligheter på myndigheten.

  I början av 2015 meddelade Jordbruksverket att myndigheten skulle införa ett mer formaliserat visselblåsarsystem, för att göra det möjligt för personal att utan oro för repressalier kunna larma om korruption eller oegentligheter på arbetsplatsen. Två och ett halvt år senare finns det fortfarande ingen sådan tjänst, skriver Jönköpings-Posten.

  Oklart när klart

  Enligt stabschef Harald Svensson är det problemet med att kombinera garanterad anonymitet för visselblåsaren i kombination med att det enligt honom måste vara möjligt att kontakta den som lämnar tips om allvarliga oegentligheter. Några mer bestämda planer för när en visselblåsarfunktion ska vara på plats verkar inte finnas.

  Personliga påhopp

  Det kan påstås i stället ha blivit svårare för Jordbruksverkets anställda att komma med kritik. Det går inte längre att vara anonym på det interna webb-forum där personal kan diskutera verksamheten, föreslå förbättringar och komma med kritik. Verkets kommunikationschef Christina Herthnek säger till Jönköpings-Posten att det var för mycket personliga påhopp i webb-forumet, och att det inte är lämpligt med anonymitet i ett sådant sammanhang.

  LÄS MER: Jordbruksverket underlättar för visselblåsarePREMIUM: Denneberg har tröttnat på byråkratin

  Relaterade artiklar

  Till toppen