Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 30 november 2016

  Hårdare regler för biobränslen föreslås i EU

  Obligatoriskt för drivmedelsleverantörer att sälja förnybara bränslen, mindre spannmål som bränsle och höjda krav på skogsbiomassa är förslag i nya energiplanen.

   EU-kommissionen vill se hårdare regler för att skog inte ska skövlas i jakten på biomassa. Arkivbild.
  EU-kommissionen vill se hårdare regler för att skog inte ska skövlas i jakten på biomassa. Arkivbild. FOTO: Rolf Segerstedt

  EU-kommissionen vill höja EU:s klimatambitioner på energiområdet. I det paket som presenterades i dag ingår bland annat en ytterligare sänkning av hur mycket av transportsektorns energikonsumtion som får komma från biobränslen gjorda på livsmedelsgrödor. Det finns redan ett mål på högst sju procent 2020. Nu föreslås att andelen sänks till 3,8 procent 2030.

  EU-kommissionen vill också säkra att inte skogar skövlas i jakten på biomassa för energi, och föreslår därför att hållbarhetskriterier införs. Det handlar bland annat om att återplantering måste ske och att mark med höga naturvärden, inklusive våtmarker och torvmark, skyddas.

  Mer förnybara drivmedel

  Samtidigt vill EU-kommissionen öka konsumtionen av förnybara drivmedel. Därför föreslår den att det blir obligatoriskt för bränsleleverantörer att tillhandahålla sådana. 2021 ska andelen vara 1,5 procent, för att till 2030 ha stigit till 6,8 procent.

  Kritik från bondehåll

  Förslagen ska nu gå igenom den vanliga beslutsprocessen i EU-parlamentet och Rådet. Kritik har redan kommit från både bonde- och miljöintressen om att kraven är för höga, respektive inte tillräckligt höga.

  EU-kommissionens förhoppning är att allt ska vara klart före dess mandat går ut den sista oktober 2019.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen