Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 21 mars 2017

  Flera bud på mjölkgård i konkurs

  Under veckan kan det klarna vem som tar över konkursade Tyskagården i Laholm med 330 mjölkkor. Bristen i boet uppgår till 30 miljoner kronor och leverantörerna riskerar att inte få betalt.

  Bild 1/2 FOTO: Anders Fällman
   Bengt Bülow, konkursförvaltare på Ackordcentralen Syd.
  Bild 2/2 Bengt Bülow, konkursförvaltare på Ackordcentralen Syd. FOTO: ACKORDCENTRALEN SYD

  Tyskagården gick i konkurs 1 februari då ägaren själv lämnade in konkursansökan. Sedan dess har gården drivits av konkursförvaltare och borgenärer. Anbudstiden gick ut i fredags.

  Konkursförvaltaren Bengt Bülow på Ackordscentralen Syd har sammanställt buden och är optimistisk om ett snart avslut.

  – Vi har fått in flera bud på hela verksamheten som jag som bäst diskuterar med borgenärerna. Min förhoppning är att vi ska nå ett avslut under veckan, säger han till ATL.

  14 miljoner kronor

  Enligt konkursuppteckningen finns brister i boet på 30 miljoner kronor men konkursförvaltaren kan inte med säkerhet bedöma exakt hur stora skulderna är.

  – Leverantörsskulderna uppgår till 14 miljoner kronor men eftersom det inte finns någon bokföring upprättad efter 30 juni vet vi inte vad som är betalt eller inte, säger Bengt Bülow.

  Han slår dock fast att alla fordringsägare inte kommer att få betalt. I första hand kommer panthavare medan oprioriterade fodringar, som leverantörer, hamnar längre ned på listan och riskerar att inte alls få betalt.

  Inkommit flera bud

  Besättningen på Tyskagården består av 640 kreatur varav 330 mjölkkor. Rasen är Holstein. Produktionen ligger kring 7 500 kilo mjölk per dygn och gården har mjölkkarusell för 50 kor.

  Till gården hör också bland annat två kostallar, ungdjurstall/maskinhall samt fyra stycken plansilos. Inventarier, maskiner och verktyg.

  Det har kommit flera bud på delar av besättning och utrustning men huvudspåret har varit att rädda verksamheten och att hitta en intressent som är beredd att driva mjölkgården vidare i sin helhet.

  Finns arrendekontrakt

  Egendomen är på 42 hektar varav 35 hektar är åker dessutom finns arrendekontrakt på ytterligare cirka 200 hektar med ett dussintal jordägare. Det är nu upp till en ny ägare att bestämma om det blir vårbruk på Tyskagården.

  – Får vi till ett avgörande i ägarfrågan under veckan, som jag hoppas, blir det ett beslut för den nya ägaren att ta, säger Bengt Bülow.

  RELATERAT: Stor mjölkgård i konkurs

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen