Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 22 juli 2017

  Bondeprotester mot utplantering av lodjur

  Brittiska fårbönder gillar inte planerna på att sätta ut svenska lodjur i norra England.

  FOTO: Länsstyrelsen Västmanlands län

  En brittisk naturorganisation, The Lynx UK Trust, vill plantera ut sex svenska lodjur i Kielder Forest i Northumbria i nordöstra England. Det skulle betyda en återkomst till landet efter att lon jagades till utrotning för 1 300 år sedan, skriver The Guardian. En ansökan ska snart lämnas in till ansvarig myndighet.

  Kritiska fårägare

  Initiativtagarna anser sig ha lokalt stöd för projektet efter att ha förankrat det under två år. Men de brittiska fårproducenternas organisation, National Sheep Association, är mycket kritiska. De är rädda för att lodjuren ska ta deras djur, och organisationens vd, Phil Stocker, anser inte att kompensation för döda djur gör saken bättre.

  Svenska djur

  The Lynx Trust UK vill hämta fyra honor och två hanar från Sverige. De ska förses med gps-halsband så att deras rörelser kan följas. Organisationen anser att det lokala näringslivet skulle gynnas av att ha vilda lodjur i närheten. Även om djuren är ökänt skygga så kan turister lockas med att bara vara i samma skog som dem, menar Paul O’Donoghue, vetenskaplig rådgivare till Lynx UK Trust.

  LÄS MER: LODJURSJAKTEN BÖRJAR I DAGPREMIUM: STÖRRE LODJURSSTAM OROAR FÅRÄGARE

  Återintroduktion av vilda djur

  I Storbritannien har det redan gjorts flera försök med att återinföra utrotade djurarter. Bävern, som utplånades på 1600-talet, har planterats ut i England och Skottland, och stortrappen, som dog ut i England på 1800-talet, återintroducerades 2004.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen