Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 3 januari 2017

  Biogas: Finskt bolag i svensk storaffär

  Finska energibolaget Gasum köper flera biogasanläggningar i Sverige.

   Arkivbild. Tippning av hackad helsäd i plansilo på Jordberga i Skåne.
  Arkivbild. Tippning av hackad helsäd i plansilo på Jordberga i Skåne. FOTO: Torbjörn Esping

  Gasum köper 100 procent av aktierna i Swedish Biogas International och blir därmed den största biogasproducenten i Norden.

  I köpet ingår totalt fem biogasanläggningar som ligger i Jordberga, Katrineholm, Lidköping och Örebro samt i Västerås. I Västerås får bolaget en majoritetsandel av aktierna i anläggningen, enligt ett pressmeddelande.

  Swedish Biogas International äger även till hälften Vadsbo Biogas.

  ”Del av strategin”

  ”Köpet av Swedish Biogas International är del av vår strategi. Vårt mål är att aktivt utveckla det nordiska gasekosystemet där biogasen är en viktig del, kommenterar Gasums vd Johanna Lamminen i ett pressmeddelande.

  I och med köpet blir det ägarförändringar i dotterbolaget SBI Jordberga och Swedish Biogas International köper samtliga aktier av Skånska Biobränslebolaget, Eon och Nordic Sugar och äger därmed 100 procent.

  Swedish Biogas International är en av de största producenterna av biogas i Sverige och producerar runt 300 gigawattimmar årligen.

  Gasum är Finlands ledande biogasleverantör och aktör inom behandlingen av nedbrytbart avfall i Finland.

  Gasum producerar årligen i Finland runt 350 GWh biogas. Bolaget äger sju biogasanläggningar i Finland. Dess dotterbolag Skangas är en aktör inom flytande naturgas med anläggningar och terminaler i Norge, Finland samt Lysekil i Sverige.

  Biogasanläggningar

  Swedish Biogas Internationals anläggningar använder främst biprodukter från lantbruket och livsmedelsindustrin, som gödsel, biomassa från åkrar och biprodukter av spannmål, till produktion av biogas. Biogasen används främst i trafiken.

  Källa: Swedish Biogas International

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen