Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 15 juli 2016

  Bättre resultat för Husqvarna – trots negativ vädereffekt

  En gynnsam produktmix och framgångsrikt genomförda effektivitetsförbättringar ligger bakom Husqvarnas resultatförbättring i det andra kvartalet, skriver vd Kai Wärn i delårsrapporten.

  FOTO: Magnus Bergström

  ”Den positiva utvecklingen fortsatte i andra kvartalet, trots lägre efterfrågan på trädgårdsprodukter i Nordamerika som drabbats av ogynnsamt väder”, skriver vd:n.

  Ökning med 54 miljoner kronor

  Husqvarnas rörelseresultat ökade med 54 miljoner kronor till 1 729 miljoner, inberäknat negativa valutaeffekter på närmare -170 miljoner. Förväntningarna på rörelsevinsten låg på 1 693 miljoner, enligt SME Direkt.

  Husqvarnas rörelsemarginal i det andra kvartalet steg till 15,0 procent (13,7), mot väntade 13,9 procent.

  Framåt för robotgräsklippare

  Försäljningen i divisionen Husqvarna i Europa utvecklades positivt, främst till följd av en fortsatt stark tillväxt på marknaden för robotgräsklippare, vilket vägde upp för en svagare efterfrågan i Nordamerika.

  Gardena visade en försäljningstillväxt på 13 procent, justerat för valutaeffekter.

  Tillväxten gynnades av en breddning av distributionskanalerna och nya produktlanseringar såsom konceptet Gardena Smart Garden och mobila bevattningsprodukter.

  Marginalförbättring

  Husqvarnas åtgärder för att vända utvecklingen i divisionen Consumer Brands fortskrider enligt bolaget enligt plan. De pågående verksamhetsförbättringarna i form av kostnadsbesparingar och effektiviseringar fortsätter att leda till marginalförbättring.

  ”Framstegen i kvartalet har dock dämpats av väderutmaningar i Nordamerika som ledde till betydligt lägre omsättning i detaljhandeln och valutaläget var fortsatt ofördelaktigt”, heter det i rapporten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen