Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 2 juli 2017

  ATL på plats i Almedalen

  När svensk politik och påverkan koncentreras till centrala Visby, då är ATL på plats.

  FOTO: Malin Ericsson+Region Gotland

  Som vanligt finns det mycket lantbruksrelaterat att bevaka när politikerveckan i Visby pågår. Partier, branschorganisationer, företag och ideella organisationer intresserar sig alla, ur olika perspektiv, för de gröna näringarna.

  Klimatförändringarna är en het fråga under årets politikervecka, och flera seminarier kopplar samman den med lantbruk och livsmedel. Skogens roll i en bioekonomi, matkonsumtionens klimatutsläpp och förnybara drivmedel är alla föremål för debatter och samtal.

  Äganderätt ventileras

  Ämnen som vållat diskussion under året ventileras också. Äganderätten i skogen och miljökraven på den småskaliga vattenkraften tas upp i olika sammanhang.

  Förra årets stora snackis, dåvarande utredaren av skogsvårdslagen, Charlotta Riberdahls, funderingar kring ägandet i skogen, kan ha bidragit till att hennes efterträdare, Fredrik von Arnold, lyser med sin frånvaro i programmet.

  Livsmedelsstrategin under lupp

  Förra året stod många arrangörer, och inkallade debattörer, lite handfallna när planerade evenemang om livsmedelsstrategin fick genomföras utan att det fanns någon livsmedelsstrategi att diskutera. Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna hade i och för sig sett ett utkast, men då det pågick förhandlingar ville ingen tala om detaljerna i det.

  Nu finns det en klubbad strategi och den ska diskuteras vid ett antal seminarier, med olika angreppssätt. Den hakas på frågor om vattenbrist, ökad vegetarisk mat, forskning, export och offentlig upphandling.

  Fråga och tipsa ATL

  ATL är på plats i Almedalen för att hitta nyheterna som berör våra läsare. Politiska reportern Sara Johansson, undertecknad, är i Visby från måndag till fredag och ledarskribent och debattredaktör Tord Karlsson från måndag till onsdag. Kom gärna med tips och frågor.

  PREMIUM: Maskinkostnad dök där plogen skrotasLÄS MER: Hans maskin drar vattnet ur dynganVIDEO: Asterix är ogräsets värsta fiende

  Relaterade artiklar

  Till toppen