Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Arbetsliv 11 december 2015

  Arla fortsätter att satsa på öst - men med rysk mjölk

  Svenska Arlabönder ska inte hoppas på att bli räddade av Ryssland. Den dag Vladimir Putin häver importstoppet av mat från EU, kommer Arla att fortsätta tillverka ost och matfett på rysk mjölk – precis som de gör i dag.

  Smöret Arla Natura säljer bra i Ryssland där medelklassen har stort förtroende för skandinavisk mat. Men själva smöret kommer från Uruguay och har förpackats av två olika ryska företag under senaste året. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra
  Smöret Arla Natura säljer bra i Ryssland där medelklassen har stort förtroende för skandinavisk mat. Men själva smöret kommer från Uruguay och har förpackats av två olika ryska företag under senaste året. Foto: BÖRGE NILSSON/Textra

  Det ryska importstoppet har slagit extremt hårt mot Arlabönderna. Dels har marknaden i väst svämmat över av mjölk vilket gett rekordlåga avräkningspriser och kris för mjölkbönderna. Dels har Arla förlorat drygt 1,2 miljarder svenska kronor i årlig omsättning på den ryska marknaden.

  Kvar i Ryssland

  Men Arla Foods är kvar i Ryssland. Trots tvärstoppet för import från EU säljer företaget i år för uppskattningsvis 370 – 490 miljoner svenska kronor i Ryssland. 

  – Vi kan inte säga nej till 143 miljoner konsumenter. Vi har varit här i mer än 20 år och tror på den här marknaden. Det här är bara ett gupp i vägen, säger Hans Christensen som är chef för internationell försäljning och export på Arla Foods med särskilt ansvar för Ryssland.

  Det mesta av omsättningen kommer från ost och matfett som tillverkas i Ryssland på rysk mjölk.

  Marknadsmässigt är det ett genidrag, säger Hans Christensen:

  – Vi är mycket nöjda med beslutet att stanna i Ryssland. Tills förhållandena blir normala igen så utvecklar vi vår lokala produktion. Målet är att värdet på vårt varumärke Arla Natur bevaras och helst också ökar under embargotiden.

  Hemligstämplat

  Tjänar ni pengar i dag i Ryssland?

  – Jag kan inte säga något om vår intjäning.

  80 procent av den ryska volymen kommer från Arla Foods samarbete med mejerikoncernen Molvest. Enligt senaste årsredovisningen har Arla satsat 28 miljoner kronor på att modernisera en fabrik i Kalach i sydvästra Ryssland.

  Allt bygger på en överenskommelse om kontraktstillverkning. Molvest står för mjölkleveranser, tomt, byggnad och myndighetskontakter. Arla Foods sköter tillverkningen av hårdost och matfettsblandning inne i fabriken samt försäljningen.

  – Vi ska stå på två ben i Ryssland, både import från våra medlemsföretag och lokal tillverkning på rysk mjölk, säger Hans Christensen.

  Har lagt ut tillverkning

  Men en fabrik räcker inte för det väldiga Ryssland.

  Därför har Arla Foods lagt ut tillverkning av smöret Arla Natura och Arla Apetinas mjuka ost på lokala underleverantörer i S:t Petersburg, Moskva och Kostroma. I S:t Petersburg finns också en mjölktillverkare vars varor Arla Foods Russia distribuerar.

  En underleverantör har varit Nevskij Syr i Sankt Petersburg som tillverkat smöret Arla Natur från december 2014 till september 2015. Det bötfälldes tidigare i år av myndigheterna för att ha lurat i ryska kunder att de köpt importerad ost från Finland.

  Varumärket Tusen sjöar har haft en finländsk flagga på förpackningen, trots att osten inte har ett dugg med Finland att göra.

  Men det förlorade uppdraget har ingenting med marknadsföringen av Nevskijs eget varumärke att göra, enligt Hans Christensen.

  Import från Uruguay

  I dag sker tillverkningen hos en underleverantör i Moskva. Men själva smöret är varken ryskt, svenskt eller danskt. Det importeras — från Uruguay.

  Men det ger inga kvalitetsproblem, enligt Hans Christensen:

  – Antingen håller det den definierade kvalitet vi ska ha direkt eller så bearbetar vi det vidare i Ryssland. Vi skulle aldrig drömma om att sätta Arla Natura på ett smör som inte lever upp till samma kvalitetskrav som vi har om vi själva hade exporterat det.

  Arla pressenterade en ny strategi i veckan. Där spår koncernen att Ryssland öppnar för import igen före 2020. 

   

  LÄS MER: Här tillverkas Arlas ost

  Fakta

  Här tillverkas Arlas mejeriprodukter i Ryssland:

  • Molvest Group

  Ort: Kalach, utanför Voronezj i sydvästra Ryssland, drygt 50 mil från Moskva.

  Tillverkar: Arla Natura hårdost i bitar på 200 g, 400 g, 1 kilo, limpa på 4 kilo, skivad 300 g samt riven i förpackningar på 2 kilo. Matfettsblandning Arla Chef Bake'n'Roll 1,5 kilo.

  Kommentar: Arlas stora satsning på egen rysk tillverkning i samarbete med ett av Rysslands största mejeriföretag. Ingen gemensam bolagsbildning. Samarbetet sker i form av en överenskommelse om kontraktstillverkning.

  • Syrovarnaja Volzjanka

  Ort: Kostroma, 35 mil nordöst om Moskva, där floderna Volga och Kostroma möts.

  Tillverkar: Arla Apetina mozzarella mini 120 g och 200 g. Arla Apetina mozzarella 130 g. Arla Chef mascarpone och ricotta.

  Kommentar: Underleverantör.

  • Molotjnaja Kultura

  Ort: Seltso, Leningradskaja oblast, sju mil från S:t Petersburgs centrum.

  Tillverkar: Mjölk, kefir, yoghurt, gräddfil samt ytterligare några ryska mejeriprodukter.

  Kommentar: Underleverantör som använder sitt eget varumärke, men har Arla Foods Russia som distributör.

  • Kochmeister

  Ort: Moskva, bara 3 mil från centrum

  Tillverkar: Arla Natura smör 82% 500 g och 180 g.

  Kommentar: Ny underleverantör från oktober 2015. Säljer också liknande varor under eget namn.

  Och här är mejeriet som Arla slutat anlita

  • Nevskij Syr

  Ort: Sankt Petersburg.

  Har tillverkat: Arla Natura smör 82% 500 g och 180 g.

  Kommentar: Underleverantör till Arla från december 2014 till september 2015. Säljer också liknande varor under eget namn. Uppmärksammades i somras när det av ryska konsumentmyndigheter förbjöds att använda Finlands flagga på sitt varumärke Tusen sjöar eftersom varan inte var gjord i Finland.

  Relaterade artiklar

  Till toppen