facebooktwittermail d

Är detta världens smartaste energilager?

Tänk dig en lyftkran av gigantiska mått som staplar betongklossar ungefär som barn staplar Lego. Det är vad det nystartade företaget Energy Vault vill bygga tillsammans med den indiska jätten Tata Group.

Energy Vault vill bygga torn som lagrar energi genom att stapla betongblock.
Energy Vault vill bygga torn som lagrar energi genom att stapla betongblock. FOTO: ENERGY VAULT

På så sätt vill företaget lagra energi från sol- och vindkraft för att täcka efterfrågan när behovet är som störst. Med korta svarstider kan systemet sedan frigöra energin genom att släppa ner betongklossarna till marken igen och samtidigt driva en generator.

Om tekniken fungerar kan liknande system kanske snart även dyka upp i en skog nära dig.

Enligt företaget ska energilagret uppnå full effekt på nersläppen på 2,9 sekunder, och med 35 megawattimmar nominell energikapacitet och en topp kraft på fyra megawatt, skriver tidningen Ny Teknik. Fullt använt kan lagringskostnaden bli mindre än 50 procent av kostnaden för många konkurrerande tekniker, och till skillnad från batterilösningarna ska det heller inte ske någon energiförlust eller kapacitetsminskning över tid. En annan fördel är även att det ska bli relativt miljövänligt, dels genom att man slipper använda konventionella batterilösningar, men också genom att blocken ska tillverkas med återvunnet material, skriver Ny Teknik.

Idén att använda rörelseenergi på det här sättet är dock långt ifrån ny, och tidigare har bland annat ett företag intresserat sig för att bygga in liknande teknik i djupa gruvschakt.