facebooktwittermail d

Stor ökning av solcellsanläggningar

Antalet nätansluta solcellsanläggningar har ökat med drygt 67 procent under 2018 i jämförelse med 2017.

Totalt finns det drygt 25 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Arkivbild.
Totalt finns det drygt 25 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Under 2018 installerades nästan 10 200 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, visar nya siffror från Energimyndigheten.

Totalt finns det drygt 25 000 anläggningar i Sverige och av dem är 84 procent små anläggningar som är möjliga att ha till exempel på gården. Dessa anläggningar står för 46 procent av den installerade effekten som Sverige i dag får ut från solceller.

– Intresset för solpaneler, både bland folk och i media har ökat. Det ses nu som ett riktigt energialternativ, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten.

Regeringens stöd bidrog

En annan stor anledning till ökningen under 2018 menar Energimyndigheten beror på att regeringen ökade investeringsstödet för solceller.

– Dels höjde regeringen investeringsstödet från 390 miljoner till 915 miljoner vilket gjorde att fler hade chansen att ta del av de pengarna. Sedan ökade man även maxnivån för vad man kunde få tillbaka på sitt inköp, från 20 procent till 30 procent. Detta har gjort att solcellsanläggningar blir mer ekonomiskt görbara, säger Jeffrey Berard.

Störst ökning i Värmland

Det är främst i mellersta och södra Sverige som de flesta solcellsanläggningarna finns. Störst ökning under 2018 stod Värmlands län för, som ökat sitt antal anläggningar med 85 procent i jämförelse med 2017.

– Just Värmland hade inte så många anläggningar innan och dubblerade nästan antalet. I slutändan beror mycket regionala skillnader på olika läns initiativ och hur handläggningen kan gå till på lokalnivå, säger Jeffrey Berard.

Förväntas stiga även 2019

Inför 2019 spår redan experter att solcellsanläggningarna kommer bli ännu fler. Dels menar man att den varma sommaren kan bidra till att fler börjat fundera på solceller.

– Det var inte så varmt och soligt månaderna innan våren och den varma sommaren så då kanske många inte hann få upp sina solceller till när sommaren börja. I år kan man ha tänkt mer på det med förra sommaren i bakhuvudet, säger Jeffrey Berard.