facebooktwittermail

Anpassade stolar kan minska arbetsskador

Att snabbt ändra stolens inställningar är ett av de effektivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för skador hos skogsmaskinförare. Men möjligheterna att anpassa stolen till olika förare är alltför begränsade, enligt Skogsforsk.

Efter att ha studerat sex skogsmaskinstolar konstaterar Skogsforsk att det är nödvändigt med förbättringar.

Stolarnas ergonomi ansågs acceptabel. Resultatet blev en trea på en framgradig skala. Men det är svårt att göra snabba och enkla inställningar på dagens stolar. Något som är extra viktigt i skogsmaskiner som används av olika förare, skriver Skogsforsk i ett pressmeddelande.

"Inte acceptabelt"


Testerna visade till exempel att det inte fanns några skalor på stolarna så att föraren snabbt kan hitta tillbaka till önskvärd arbetsställning.

- Det är inte acceptabelt utifrån de europeiska riktlinjerna för skogsmaskiner, säger forskaren Petrus Jönsson i en kommentar.

Utvecklingsmöjligheterna för att förenkla stolarnas inställning är stora. Idealet vore, enligt Skogsforsk, elektriska inställningar med ett minne som kan lagra inställningarna för respektive förare. Tekniken finns redan i lastbilar och personbilar.

Jobba stående


Möjligheten att variera mellan sittande till stående arbetsställning är också ett starkt krav. Vissa arbetsmoment, som terrängkörning, skulle kunna utföras stående.

- Vår första pilotstudie visar att det skulle kunna minska vibrationerna med upp till 20 procent. Men det kräver att man utvecklar nya stolar och att maskinhytterna förändras så att det går att stå upp, säger Petrus Jönsson.

De testade stolarna var KAB air 65/K4, Grammer Actimo XL, BE-Ge 2000, BE-Ge 3000 DPS, BE-Ge 7000 och BE-Ge 9000. De granskades enligt riktlinjerna i "European ergonomic and safety guidelines for forest machines, EESG. Standarden har utvecklats av SLU, Skogforsk, SMP och Tekniska samverkansgruppen. ATL.nu