facebooktwittermail d

Ännu finns platser kvar till sommarkollo i skogen

Skogsmaskiner, korvgrillning och besök hos skogsägare står på schemat på skogskollo. I norra Sverige tog platserna snabbt slut, men nu hakar även södra Sverige på.

FOTO: MOSTPHOTOS

En positiv bild av skogsbruk och skogsjobb. Det hoppas skogsbranschen förmedla till pojkar och flickor i mellanstadieåldern under ett par dagar i augusti, innan skolan börjar. Då ordnas nämligen skogsläger på flera platser i landet.

– Kan vi bara få några barn att få intresse för skog så är det värdefullt, säger jägmästaren Kajsa Nilsson som är chef för produkter och tjänster på Södra Skog.

Snabb åtgång

I norra Sverige har Skogskollo för tjejer anordnats i flera år. Intresset är stort och platserna brukar ta slut på nolltid. Så även i år, endast i Västerbotten finns några platser kvar till Skogskollo i mitten av augusti.

Men för första året anordnas även skogsläger i södra Sverige och på flera av dem finns fortfarande platser kvar.

Äventyrsbana och besök hos skogsägare

Först ut i södra Sverige är Ryssbygymnasiet i Ljungby som ordnar Skogskollo för flickor i mellanstadieåldern den 8-9 augusti. På programmet står besök hos skogsägare, studiebesök på Vidas sågverk i Vislanda, prova-på-skogsmaskiner samt femkamp och äventyrsbana.

Södra skogsägarnas läger kallas Södrakollo. Lägren arrangeras på sex olika platser i augusti och riktar sig till både pojkar och flickor som ska börja årskurs sex i höst.

– Vi ska vara ute i skogen och träffa skogsägaren Camilla Logarn och så ska vi besöka Flåboda plantskola. Men mest av allt hoppas vi bara att det blir en härlig upplevelse i skogen med korvgrillning och bad, säger Kajsa Nilsson som är ansvarig för Södrakollot på Korrö i Tingsryd.

Arbetsmarknaden god

Skogskollo och Södrakollo vill visa killar och tjejer yrkesmöjligheterna som finns inom skogsbranschen. Arbetsmarknaden för många skogsjobb är mycket bra, och bedöms även vara det inom överskådlig framtid.