Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  Tänk långsiktigt och lyckas som ekologisk bonde

  Att lägga om till ekologisk odling är ekonomiskt sunt, enligt Swedbank och sparbankerna. Men det är inget som räddar ett krisföretag.

   Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ger tips och råd om ekologisk produktion.
  Bild 1/2 Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ger tips och råd om ekologisk produktion.
   "Det tar tre, fyra år mellan beslutet och en omlagd och fungerande produktion", säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.
  Bild 2/2 "Det tar tre, fyra år mellan beslutet och en omlagd och fungerande produktion", säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.

  SUGEN PÅ ATT STÄLLA OM? Här får du snabb experthjälp med råd.FILMER OCH TIPS: Erfarna kunder och specialister från Ica, Krav och Swedbank ger tips och råd.

  Swedbank och sparbankerna vill öka produktionen av svenska ekologiska livsmedel. Det finns ett marknadsutrymme som lantbrukaren kan utnyttja genom att lägga om till eko. Där finns det enligt banken lönsamhet.

  – Handeln har svårt att få tag i varor, och om vi inte producerar dem så gör någon annan det, säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.

  AVSLÖJANDE SIFFROR: Så stor är ekoboomen i Sverige.

  Han pekar på tre fördelar med ekologisk produktion:

  • Man får bättre ekonomi.
  • Man slipper växtskyddsmedel
  • Man upplever att man ägnar sig åt en ”schyst produktion” med ett kretsloppstänkande.

  – Som en ekologisk lantbrukare sa till mig: ”det är mysigt att se nyckelpigor i vetet!”, säger Ulf Möller.

  FILM: Från konventionellt till ekologiskt jordbruk

  https://youtu.be/RUfSP2kDLtI

  Det låter ju bra, men vilka faror lurar?

  – Den ekologiska lantbrukaren måste vara mer ”på tå”, för det finns inga räddningsplankor i form av en kvävegiva när vetet ser ljust ut eller en insats med sprutan när ogräset växer.

  – Men den största risken är att beslutet att lägga om inte är noga genomtänkt. Man måste också ha rätt tidsuppfattning, det tar tre, fyra år mellan beslutet och en omlagd och fungerande produktion, säger Ulf Möller.

  VILL DU BLI EKOBONDE? Så får du hjälp och stöd.

  Banken vill gärna vara med från början, genom att ge råd och ställa frågor som tvingar lantbrukaren att tänka till en extra gång, till exempel när han eller hon upprättar en strategi- och affärsplan.

  – Det handlar om ett långsiktigt och strategiskt beslut att lägga om till ekologisk produktion. Det är inget man gör när det lyser rött i bankkontot, att lägga om till ekologisk odling räddar inget krisföretag, säger Ulf Möller.

  INTRESSERAD? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  Läs mer

  STÄLLA OM TILL EKO: Siffrorna avslöjar – så kan lönsamheten öka.EXPERTENS EKO-TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.EKOBOOMEN: Efterfrågan på ekomat rusar.PENSION. Farorna att ha gården som din pensionsförsäkring.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.PRISSÄKRING. Här är nyheterna hos Swedbank och sparbankerna.PRISSÄKRING. Så kommer du i gång – direkt i mobilen.

  Till toppen