Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och Sparbankerna

  Ta råd tidigt vid generationsskiftet – det lönar sig

  Att planera och tidigt ta råd vid ägarskifte av skog- och lantbruk lönar sig oftast både känslomässigt och ekonomiskt.

   Här får du tips och råd hur du ska tänka när det är dags för nästa generation att ta över gården.
  Här får du tips och råd hur du ska tänka när det är dags för nästa generation att ta över gården. FOTO: Mostphotos

  – Ett generationsskifte tar som regel lägre tid än man tror. Påbörja därför ägarväxlingen i god tid. Det säger Roger Emanuelsson, Swedbanks och Sparbankernas lantbruksspecialist i Värmland.

  LÄS MER. Här hittar du en lantbruksspecialist där du bor.

  Precis som sina kollegor, som finns över hela landet, har Roger god erfarenhet av ägarskiften inom skog- och lantbruk.

  – Rent praktiskt finns det flera steg att gå igenom innan det är dags att prata om det finansiella. Här delar Roger med sig av några av dem.

  6 steg i ett generationsskifte:

  1. Börja i tid

  ”Tänk på att en ägarväxling tar tid, räkna med minst 5 år innan alla bitar är på plats”.

  2. Skattesituationen

  ”Skattesituationen är en viktig del i skiftet som styr om överlåtelsen bör ske via gåva, köp eller en kombination av dem. Ta kontakt med din bokförare/revisor vad det gäller skatten”.

  3. Ha en strukturerad beslutsprocess

  ”En öppen diskussion mellan föräldrar och barn, struktur och en realistisk tidsplan är viktig. Ett generellt råd är att ha regelbundna möten och dokumentera allt ni beslutar.”

  4. Vem tar över vad?

  ”Vill den äldre generationen bo kvar? Finns det pensionsavsättningar till dem? Vilka barn vill vara aktiva ägare? Ett råd är att endast de barn som i framtiden är aktiva i jord- eller skogsbruket ska vara med som ägare. Om flera barn tar över verksamheten, skriv kompanjonsavtal.”

  5. Bestäm värderingsprinciperna

  ”Låt en extern part göra en objektiv värdering. Utgå från den när ni har en diskussion om vilket pris som ska gälla för er familj.”

  6. Planera genomförandet

  ”En total ”rättvisa” är svår att få till vid ett generationsskifte där gården ska fortsätta bära sig ekonomiskt. Stäm av med en jurist, upprätta avtal och bestäm i vilken takt den yngre generationen ska ta över ägande, ansvar och drift av verksamheten samt när och om föräldrar och syskon ska kompenseras ekonomiskt.”

  LYSSNA. Swedbank och Sparbankernas skogs- och lantbrukspodd: ”När gården bytte ägare”.

  En av de viktigaste affärerna

  En ägarväxling av ett skog- eller lantbruk är en av de största och viktigaste affärerna i livet. Swedbank och Sparbankernas erfarenhet visar att generationsskiften som planeras i god tid generellt sett blir mer lyckosamma.

  – Planering och god framförhållning är viktigt. Vi följer dig genom hela skiftet, för att hitta de lösningar som är bäst för dig och din familj, säger Roger Emanuelsson.

  LÄSTIPS. Så skaffar du tjänsten ”Bättre affärer – Skog och lantbruk”.

  Välkommen att kontakta Swedbanks och Sparbankernas lantbruksspecialister när du vill ha hjälp med att identifiera en lämplig tidpunkt för just ert generationsskifte och för ökad trygghet genom hela processen.

  LÄS MER. Fördelar med att ha en rådgivare nära där du bor.

  Till toppen