Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Grimme

  Stensträngläggning är viktigt på Skogsdala

  För att säkra en god skörd med hög kvalitet använder Skogsdala Lantbruks AB stensträngläggaren Grimme CS-150 med det patenterade inmatningssystemet ROTA-Power.

  I Köpingebro utanför Ystad driver Lars-Göran Olsson och hans son Mattias, Skogsdala Lantbruks AB. Den totala odlingsarealen är 450 hektar och man odlar dels de för Skåne vanliga grödorna sockerbetor, höstraps, vårkorn och höstvete, och dels potatis, morötter och lök.

   Lars-Göran och Mattias Olsson på Skogsdala Lantbruks AB.
  Lars-Göran och Mattias Olsson på Skogsdala Lantbruks AB.

  Lars-Göran och Mattias odlar totalt 70 hektar potatis, fördelat på sommar-, mat- och industripotatis. De använder sig av maskiner från Grimme genom hela potatisodlingen, från bäddberedning till sortering före leverans till nästa led.

  Även potatislagrets kyl- och ventilationssystem kommer från Grimme. På gården har man lagringskapacitet för 1500 ton potatis med kylning och för 300 ton utan kylning.

   Potatislagret på Skogsdala.
  Potatislagret på Skogsdala.

  Stensträngläggning ger god skörd

  Stensträngläggning är en viktig del i förberedelsen inför potatissättningen. Fördelarna med stensträngläggningen är att den gör jorden ett par grader varmare efter strängläggningen, dessutom blir jorden uppluckrad och porösare och fri från kokor, växtrester och sten, vilket gör att potatisen växer snabbare och jämnare.

  Även vid skörden ger stensträngläggningen fördelar, det blir färre missformade knölar, de har jämnare storlek och färre mekaniska skador tack vare att det inte finns sten och kokor som skadar potatisen. Det blir även mindre slitage på upptagaren.

   Stensträngläggning med Grimme CS-150.
  Stensträngläggning med Grimme CS-150.

  – Stensträngläggningen är jätteviktig. Det tar förvisso lång tid på våren, men det tjänar vi in vid skörden eftersom vi får färre mekaniska skador och en jämnare potatiskvalitet och det krävs mindre sorteringsarbete på upptagaren, säger Lars-Göran Olsson.

  Patenterat inmatningssystem

  På Skogsdala har man en Grimme CS-150, som Lars-Göran är väldigt nöjd med. Den är slittålig, lätt att sköta och det är lätt att ställa in rullar och vinkeln på mattan. Skulle något på maskinen gå sönder, är det oftast väldigt lätt att laga.

  Grimme CS-150 har det patenterade inmatningssystem ROTA-Power och är en stjärnmaskin. Grimme har även mattmaskiner. Båda typerna kan levereras med inmatningsbredd på 1500 mm och 1700 mm.

  ROTA-Powersystemet ger upp till 25 procent mer separering, det kräver mindre dragkraft och slitaget på maskinen blir mindre. ROTA-Power består av en rotor som bryter sönder det sammanpressade, underliggande jordskiktet så att detta skikt förbereds för den påföljande sållningen. Det gör då att slitaget på stjärnvalsar respektive sållmattor reduceras, vilket i sin tur gör att sten och kokor separeras med större kraft.

  – Det kan hända att stensträngläggare från andra tillverkare ger samma slutliga resultat, men Grimmes maskin vinner tack vare den höga kvaliteten och eftersom den är så lätt att hantera, säger Lars-Göran.

  Hjälpsam maskinleverantör

  På Skogsdala är man nöjda med sin leverantör av potatismaskiner.

  – Samarbetet med Grimme fungerar väldigt bra, de är alltid villiga att hjälpa till, säger Lars-Göran, som poängterar även att de är lätta att få tag på och att Grimme har den kunskap som krävs.

  – Grimmes personal har god kunskap om vad som krävs för att det vi ska sälja, ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

  Även den lokala återförsäljaren, Söderberg & Haak i Rinkaby fungerar bra, och skulle det vara något de inte kan lösa, då kan Grimme i Danmark alltid hjälpa till.

  Fokus på potatismaskiner

  Heine Hylleberg som är försäljningschef på Grimme, för Norden utom Danmark, förklarar Grimme Nordens upplägg för att kunna ge så bra service som möjligt:

  – Vi fokuserar på produkter för potatisodling. Vill man köpa motorolja eller fyra nya däck till sin traktor, då får man vända sig till någon annan. Vi håller oss till det vi är bäst på.

   Potatissättning med Grimme GL 32B på Skogsdala.
  Potatissättning med Grimme GL 32B på Skogsdala.

  Skogsdalas potatismaskiner:

  Bäddplog BFL-200-H, cirkapris 110 000 SEK

  Stensträngläggaren CS-150, cirkapris 800 000 SEK

  Sättare GL-32B, cirkapris 250 000 SEK

  Upptagare SE 260, cirkapris 1 500 000 SEK

  FILM: Grimme CS-150

  Till toppen