Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Dataväxt

  Effektiv och rättvis fakturering med LogMaster

  På Torreberga Maskinstation har driftledare Henrik Jönsson bytt berg av Excel-filer mot något betydligt smidigare, Dataväxts LogMaster.

  – Det sparar mycket tid och jag får tillgång till viktiga rapporter.

   På Torreberga Maskinstation har man använt LogMaster i ett år.
  På Torreberga Maskinstation har man använt LogMaster i ett år.

  Att splitta en nota rätt är inte så svårt, om du går på restaurang det vill säga. Knepigare är det vid maskin- och redskapssamarbeten, när kostnader ska fördelas mellan olika lantbrukare. Det krävs en rejäl dos disciplin, stort engagemang och mycket tid för att manuellt sammanställa alla körningar. Det är också en förutsättning att man är sams och litar på varandra till 100 procent.

  Därför har Dataväxt utvecklat LogMaster, traktorns svarta låda. Så fort fordonet startar samlar LogMaster in all maskindata, som till exempel bränsleförbrukning, vilket fält man arbetar på och hur länge maskinen varit på just det fältet. Vid årets slut får man sedan ut ett färdigt underlag, som svart på vitt visar hur mycket varje lantbrukare ska betala.

  Tidseffektivt

  Torreberga Maskinstation, utanför Staffanstorp, är ett maskinsamarbete mellan sex olika gårdar som startades 2012. Gårdarna bedriver traditionell växtodling och jobbar tillsammans för att kapa maskinkostnaderna.

  – Det är ju rätt dyrt att köpa in maskiner idag och maskinbiten är en tung del av produktionskalkylen. Genom att dela på maskinkostnaderna får vi en modern maskinpark till ett konkurrenskraftigt pris, säger Henrik Jönsson, som är driftledare för Torreberga Maskinstation.

   Med LogMaster får man mer tid över till annat.
  Med LogMaster får man mer tid över till annat.

  Som driftledare är det Henriks uppgift att i slutet av varje år fakturera de olika delägarna i maskinstationen. Fram till 2018 använde han ”ett analogt system av LogMaster”, som han själv beskriver det. Det gick helt enkelt ut på att lantbrukarna, i traktorerna, skrev ner allt i pappersform. Denna information förde Henrik sedan över till Excel när det var dags för fakturering.

  – Det fungerade bra och vi var alltid noga med att skriva ner. Det som fallerade med mitt system var att jag satt många timmar och bara knappade in siffror från ett papper. Det slipper jag nu.

  Många användningsområden

  Ja, i januari 2018 installerades LogMaster i alla maskinstationens traktorer. Erfarenheterna efter ett års användning av de svarta lådorna är positiva.

  – Det är enkelt att få en sammanfattning över alla körningar som är gjorda. Och visst hände det att någon glömde att skriva ner, nu blir allt verkligen registrerat.

  Det är inte bara i faktureringsfasen som Henrik Jönsson har stor nytta av LogMaster. Rapporterna som han får tillgång till är också värdefulla på andra sätt.

  – Tidigare skiljde vi inte på transporttimmar och fältarbetstimmar, utan vi skrev bara upp timmarna från att man körde hemifrån. Nu skiljer vi på detta, i och med att LogMaster känner av när man kör in på ett visst fält. Nu kan vi se att transporterna tar mer tid än vi trodde och att vi kan bli effektivare. Jag använder också LogMaster när jag gör maskinkalkyler.

  Henrik Jönsson är inte bara användare av LogMaster, utan också testare. Det innebär att han kommer med synpunkter och förbättringsförslag till Dataväxt för att produkten ska bli ännu vassare.

  – Det är roligt och det känns bra att LogMaster är en produkt man vill fortsätta att utveckla. Jag kommer att köra vidare med LogMaster.

  Här kan du läsa mer om fördelarna med LogMaster

  Till toppen