Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  INNEHÅLL FRÅN SKIRA

  Simon sålde innan skörd - fick bättre betalt

  Simon Säfström, Värpeby Lantbruk i Kolbäck har använt Skira för att sälja oskördad vara. Det fungerar i princip som det traditionellt gör att sälja på kontrakt, pris görs upp på förhand och sedan sker leverans i skörd eller på eftersäsong, Säger Felicia Bindekrans, sälj- och marknadsansvarig på Skira.

  Den stora skillnaden är att priset framförallt görs upp genom budgivning på Skiras marknadsplats. På vårkanten 2020 funderade Simon Säfström på hur han skulle sälja åkerbönor och ärter som skulle tröskas mot hösten.

  “Det kan vara struligt med transporter under skörd men min känsla är att det fungerar bättre genom Skira” Säger Simon.

  Simon driver Värpeby Lantbruk med ca 240 ha växtodling med spannmål, oljeväxter och baljväxter. Dessutom finns en jordgubbsodling med gårdsbutik.

  I och med att det inte kostar något att lägga ut en annons kände han att han ville testa Skira.

  “Kommer budgivningen inte upp i det acceptpris man själv väljer så blir det ingen affär, så det är helt klart värt att prova” säger Simon.

  När budgivningen var avslutad var priset över acceptpris och Simon var nöjd.

  “Sedan visade det sig att det blev mycket bättre pris, vi kom upp i det acceptpris vi ville ha, så då var det inget snack om saken”.

  “Vi fick helt enkelt bättre betalt genom att sälja baljväxterna via Skira än via de andra alternativen vi hade, det var ganska stor skillnad.”

  Kolla alltid med Skira innan du tackar ja till ett bud

  Någonting vi vill förmedla är att det är helt riskfritt att testa att lägga upp en annons på Skira, det enda du gör är att anonymt exponera din vara för fler köpare och på så sätt ge den möjlighet till bättre pris. Du kan lägga upp en annons så kort som en dag för att jämföra med de bud du har från annat håll. Säger Felicia Bindekrans.

  När ett oskördat parti säljs på Skiras marknadsplats kan man välja leverans i skörd eller efter skörd. På grund av en ombyggnation behövde Värpeby Lantbruk detta år leverera mer än vanligt i skörd och valet föll på att använda Skira Transport med Skördeleverans.

  “Transporten under skörd fungerade väldigt bra, man hade hela tiden en kontakt med Skira. Man säger till 2 veckor innan man tror att det är dags för tröskning och sedan den dagen man tröskar”

  Med skördeleverans väljer man om varan ska levereras torkad eller inte, Simon valde att leverans av torkad vara.

  “Efter tröskningen hade vi några dagar på oss att torka varan och göra den klar, det kändes tryggt att ha kontakt med Skira. Sedan kom ju lastbilarna på den tiden de skulle.“

  “Skörden kan vara en stressig period för alla parter så då är det viktigt att vi kan erbjuda en transport som fungerar så smidigt som möjligt. Genom att använda Skira Transport, där vi jobbar tätt ihop med Tima Logistik, kan vi ordna transport inom cirka 1-4 dagar beroende på region, Säger Jacob Morén, leveransansvarig på Skira.

  Under skörd 2020 utförde vi leveranser av både torkad och otorkad spannmål och baljväxter i hela Sverige, där samtliga partier analyseras i transporten – det gick mycket bra och våra kunder var jättenöjda, säger Jacob Morén. Genom att Skira i lång tid i förväg vet mellan vilken säljare och köpare som spannmålet ska gå öppnar upp för att optimera transporterna.

  När det handlar om att sälja sin oskördade vara men inte leverera den i skörd så är det upp till säljaren att själv sätta den leveransperiod man vill ha. Det kan vara allt från september 2021 och framåt. Inom den av säljaren valda leveransperioden är det upp till köparen att välja ungefär när man vill få hem varan.

  På Skira kan man sälja oskördad vara med leverans i skörd, men fler och fler säljare väljer att redan nu sälja oskördat spannmål, som de kommer torka ned, med leverans under senare delen av 2021 och in på 2022. Fördelen som många nämner är att på förhand ha mer kontroll över sin verksamhet och kunna planera mer då man kan vara mer säker på delar av sina inkomster eller utgifter, Säger Felicia Bindekrans.

  “När vi lade upp en oskördad annons på Skira så valde vi att teckna en viss procent av skörden vi förväntade oss men absolut inte hela skörden“ Säger Simon.

  Vi är noga med att påpeka att man ska vara säker på att kunna leverera den mängd som säljs innan skörd, därför bör försäljningen vara på en mindre mängd än den man förväntar sig att tröska säger Johan Bertilsson, spannmålsmäklare på Skira.

  Vid skördeleveranser har Skira en tight kontakt med både köpare och säljare och hjälper till om det skulle vara några frågor, funderingar eller önskemål. I fallet med Simon var köparen intresserad av mer än vad som var specificerat i annonsen. Simon fick en bra skörd och kunde slutligen leverera allt till samma köpare genom Skira.

  “När vi väl hade skördat och det blev en stor skörd, var det inga problem att sälja hela skörden till samma köpare, det var väldigt smidigt.” säger Simon.

  Vill du veta mer om Skira eller få tillgång till tjänsten?

  skira.se finns mer information. För att få tillgång till tjänsten klickar du på ”Registrera dig gratis”.

  Skira är en digital handelsplats där man genom ett auktionsförfarande köper och säljer spannmål, proteingrödor och oljeväxter. Skira ger trygghet till både säljare och köpare genom att garantera betalning och kontrollera kvalitén i transporten. Dessutom löser Skira allt administrativt som att ordna med till exempel transport, fakturering, reglering och avräkning.

  Till toppen