Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och Sparbankerna

  Så sparar du till en trygg pension

  Börja fundera på pensionen redan i unga år. Räkna inte gården som din pension.

   Carl och Emma Lindahl är mitt inne i barnfamiljslivet. Men det kan löna sig för dem att redan nu börja tänka på att planera för pensionen.
  Carl och Emma Lindahl är mitt inne i barnfamiljslivet. Men det kan löna sig för dem att redan nu börja tänka på att planera för pensionen.

  LÄS MER. Här hittar du en lantbruksspecialist där du bor.

  För att få handlingsfrihet längre fram i livet kan det vara värt att tidigt börja spara till pensionen, speciellt för företagare som själva behöver ta ansvar för att få en pension som går att leva på.

  – Det är bättre att komma igång med sitt pensionssparande och spara lite än att inte spara alls. 500 kronor i månaden kan låta lite, men kan ge en bra avkastning på lång sikt. Antal år man sparar har större betydelse än vad man kan tro, säger Johan Granath, skogs- och lantbruksspecialist på Vadstena Sparbank.

  Kombinera återinvestering med pensionssparande

  Carl Lindahl, 33, tog för tre år sedan tillsammans med sin hustru Emma över föräldrarnas växtodlingslantbruk utanför Vadstena. Både han och Emma är lantmästare och arbetar deltid utanför det egna lantbruket. Föräldrarna hjälper till i några år till. Målet är att växtodlingslantbruket ska växa och att Carl inom en femårsperiod ska bli lantbrukare på heltid.

  – Vi försöker återinvestera så mycket som möjligt i verksamheten. Därför har vi än så länge valt att inte göra några pensionsavsättningar, säger Carl Lindahl.

   "Vi kommer inte att göra pensionsavsättningar på eget initiativ. Det diskuterar vi gärna med banken i stället", säger Carl Lindahl.
  "Vi kommer inte att göra pensionsavsättningar på eget initiativ. Det diskuterar vi gärna med banken i stället", säger Carl Lindahl.

  Carl har inte satt sig in i vad han kan vänta sig av den allmänna pensionen, eller vilken typ av pensionssparande som kan bli aktuellt.

  – Vi kommer inte att göra pensionsavsättningar på eget initiativ. Det diskuterar vi gärna med banken istället, säger Carl Lindahl.

  Johan Granath känner igen Carls och Emmas resonemang om att prioritera återinvesteringar och det är just i sådana situationer som lantbruksföretagaren kan få stor nytta av rådgivning, menar han.

  Johans råd till Carl och Emma och andra unga lantbruksföretagare är att inkludera pensionssparande i lantbrukets ekonomi redan i ett tidigt skede.

  – Då blir det en naturlig del och du har större chans att själv påverka nivån på din pension och därmed hur du vill leva som pensionär.

   Johan Granath en av Swedbanks och Sparbankernas 207 lantbruksspecialister ger råd hur du ska tänka på pensionen.
  Johan Granath en av Swedbanks och Sparbankernas 207 lantbruksspecialister ger råd hur du ska tänka på pensionen.

  Här är fler tips från Johan Granath på hur du planerar för en bra pension.

  1. Orange kuvertet – från ångest till startskott

  ”Det orange kuvertet brukar vara en ögonöppnare. De flesta lägger det bara åt sidan men ibland ber jag kunden att ta med det så att vi kan titta på det gemensamt. Då ser man prognosen och inser hur lite pengar det faktiskt kan bli. Det blir en katalysator för att på allvar komma igång med pensionssparandet.”

  2. Ha inte gården som pensionsförsäkring

  ”Den stadiga värdeökningen under flera år gör att man lätt vaggas in i en tro att marken ständigt ökar i värde. Det är inte fel tänkt, men saker kan förändras längs med vägen som påverkar utvecklingen av marknadsvärdena. Om du ska generationsskifta är marknadsvärdet inte lika relevant, då hamnar fokus istället på värdet av lantbrukets produktion och vad det kan förränta”.

  LYSSNA DIREKT. Kunskapspodden: ”Din gård är inte din pension”.

  3. Hitta sparformer utifrån dina behov

  ”Företagare med inkomst från aktiv näringsverksamhet eller årslön från eget aktiebolag har rätt att göra avdrag för ett privat sparande i ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en pensionsförsäkring. Om man inte uppfyller de villkoren kan man titta på andra lösningar, till exempel fonder eller aktier. Dessa kan man sätta in i ett så kallat investeringssparkonto, ISK. Det finns många valmöjligheter i dag, men man ska alltid utgå från sina egna behov och möjligheter.”

  LÄSTIPS. Så skaffar du tjänsten ”Bättre affärer – Skog och lantbruk”.

  Läs mer

  Fördelar med att ha en rådgivare nära där du bor.

  Ta råd tidigt vid generationsskiftet – det lönar sig.

  Torsten får besök av banken på sin skogsgård.

  Till toppen