Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Försvarsmakten

  Så kombinerar hon sin civila karriär med jobbet inom Försvarsmakten

  Funkar det här bra? Vad funkar dåligt? Att få information om hur företagets produkter beter sig i verkligheten är ovärderligt för Saab. Genom att samarbeta med Försvarsmakten om personal kan deras anställda öva i miljöerna där vapensystem, sensorer och navigationsutrustning används och utveckla smartare och bättre system för försvarsindustrin.

  – Det är nyckeln till framgång för Saab, säger Anders Westerdahl, chef för Land systems på Saab.

   Maria Andersson är civilingenjör på Saab och reservofficer i Försvarsmakten.
  Maria Andersson är civilingenjör på Saab och reservofficer i Försvarsmakten.

  En av dessa personer med dubbla jobb är Maria Andersson, 27. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi och nyanställd projektledare på Saab i Järfälla utanför Stockholm – men också deltidsanställd i Försvarsmakten som reservofficer.

  – Jag är precis klar med traineeprogrammet på Saab och har studerat till reservofficer de senaste somrarna. Det har inte blivit något sommarlov, men däremot ett miljöombyte, säger hon. När Maria tjänstgör i Försvarsmakten – som nyligen när hon täckte upp för en kollega på Livgardet – fyller Saab ut hennes lön.

  – Det ger mig en unik inblick som slutanvändare för de produkter vi tillverkar. Att förstå hur allt hänger ihop och få möjligheten att komma ut från kontoret ibland gör också mitt jobb roligare, säger Maria Andersson. Att kunna kombinera de olika rollerna ger hennes arbetsgivare mycket, men varför väljer Maria att ha dubbla engagemang? Kanske finns svaret i hennes ambition att utvecklas, utmana sig själv och viljan att bevisa sig.

  – Jag har höga krav på mig själv att prestera bra, det kanske kommer från att jag varit simmare på elitnivå, säger hon.

  Anders Westerdahl på Saab förklarar varför de vill ha fler anställda med koppling till Försvarsmakten med att det personliga ledarskap man övas i där går att överföra direkt till Saab.

  – Det ska vara vinna-vinna-vinna och Saab vill ta ett samhällsansvar i byggandet av landet Sverige, säger Anders.

  Hur då?

  – Har vi kompetenser som Försvarsmakten har behov av så låt oss dela på dem. Vi vinner genom att få in miljökunskapen i företaget, individen vinner på att den får kompetensutveckling och en omväxlande vardag. Lirar det där så är det alldeles perfekt, säger Anders.

  FAKTA: Samarbeta med Försvarsmakten om personal

  Söker du personal som bryr sig mer, som alltid kommer i tid och engagerar sig lika mycket i lagerhyllan som i teamets samlade framgångar? Människor med bakgrund eller deltidsengagemang i Försvarsmakten har allt det – handlingskraften, samarbetsförmågan, ansvarstagandet och det större perspektivet.

  Ett samarbete med Försvarsmakten innebär att du får tillgång till bättre medarbetare samtidigt som du bidrar till att försvara det som gör Sverige till Sverige.

  Läs mer om hur du kan samarbeta med Försvarsmakten om personal här.

  Till toppen