Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Syngenta

  Planera för framgång spannmålssäsongen 2019

  Efter en säsong med extrem torka känns kanske inte svampsjukdomar som den största fienden. Men eftersom det aldrig går att förutspå vädrets makter finns det skäl att planera för en anpassad svampbehandling. Dagens svampmedel, framtagna med en ny teknik, gör spannmålsodlingen säkrare och med Elatus Era som lanserades förra året, vet du att du inte missat någonting.

   När en svamp infekterar bladet sprider den först sina hyfer på bladets yta. Bilden visar hyfer av svartpricksjuka på utsidan av bladet 13 dagar efter infektion.
  Bild 1/7 När en svamp infekterar bladet sprider den först sina hyfer på bladets yta. Bilden visar hyfer av svartpricksjuka på utsidan av bladet 13 dagar efter infektion.
   Svampen tränger sedan in i bladen och bryter ned bladens celler och de kanaler som förser axet med näring och energi. Bilden visar svartpricksjuka som sprider sig i bladet och bryter igenom bladytan – 30 dagar efter infektion.
  Bild 2/7 Svampen tränger sedan in i bladen och bryter ned bladens celler och de kanaler som förser axet med näring och energi. Bilden visar svartpricksjuka som sprider sig i bladet och bryter igenom bladytan – 30 dagar efter infektion.
   Bilden visar hur bladet förstörts på insidan av svartpricksjuka, 30 dagar efter infektion.
  Bild 3/7 Bilden visar hur bladet förstörts på insidan av svartpricksjuka, 30 dagar efter infektion.
   Bilden visar hur en hyf av svartpricksjuka punkterats och därmed stoppats efter att ha behandlats med SOLATENOL, den aktiva substansen i Elatus Era.
  Bild 4/7 Bilden visar hur en hyf av svartpricksjuka punkterats och därmed stoppats efter att ha behandlats med SOLATENOL, den aktiva substansen i Elatus Era.
   Bilden visar sporer av rost som sprider sig innuti bladet – 4 dagar efter infektion.
  Bild 5/7 Bilden visar sporer av rost som sprider sig innuti bladet – 4 dagar efter infektion.
   Bilden visar hur rost bryter igenom bladytan – 7 dagar efter infektion.
  Bild 6/7 Bilden visar hur rost bryter igenom bladytan – 7 dagar efter infektion.
   Bilden visar rost på insidan av bladet som behandlats med SOLATENOL, den aktiva substansen i Elatus Era, 4 dagar efter infektion.
  Bild 7/7 Bilden visar rost på insidan av bladet som behandlats med SOLATENOL, den aktiva substansen i Elatus Era, 4 dagar efter infektion.

  Syftet med en svampbehandling är att hålla bladet grönt och aktivt, så att det kan fortsätta att producera skörd utan att begränsas av svampsjukdomar.

  Oskar Björling, produktansvarig för Svampmedel på Syngenta i Norden, menar att det är viktigt att planera för en effektiv svampstrategi.

  – Just nu verkar det finnas goda möjligheter att kunna sälja sin skörd till ett högt spannmålspris, vilket innebär att man relativt snabbt får tillbaka sina pengar med en bra ränta. Så ju högre spannmålspris desto större anledning att välja Elatus Era, som sett till ekonomi och försöksresultat är en optimal produkt för den svenska marknaden.

  Tillgång till ny teknik

  Elatus Era tillhör den nya generationens svampmedel. Medlet ingår, precis som många andra svampmedel på marknaden, i gruppen SDHI:er.

  – SDHI:er är betydligt mer effektiva än äldre svampmedel och innebar ett stort lyft när de kom. De angriper svampen på ett helt annat sätt och är mer lönsamma.

  Molekyl med unika egenskaper

  Det som skiljer Elatus Era från andra SDHI:er är den helt nya aktiva substansen SOLATENOL, en molekyl framtagen av Syngenta. Utöver en kraftfull effekt mot svampsjukdomar har SOLATENOL egenskaper som gör att den fungerar på ett optimalt sett inne i växten. En sådan egenskap är dess fettlöslighet som gör att den snabbt binder sig till bladytan efter applicering, vilket ger en bra långtidseffekt.

  Den potenta verkan av själva molekylen medför att även en liten mängd SOLATENOL har en god effekt och att grödan hålls frisk oavsett sjukdom och säsong.

  – Med Elatus Era får man ett väldigt bra skydd under lång tid mot de viktigaste spannmålssjukdomarna, både bladfläckar och rost. Vi vill göra det enkelt för lantbrukare som nu inte behöver blanda flera olika produkter, med Elatus Era vet du att du inte missat någonting.

  Användas klokt

  Elatus Era får bara användas en gång per säsong, för att förebygga resistens. Men beroende på var i landet man bor, och vilka angrepp man har på olika fält, kan man som lantbrukare anpassa sin strategi. I södra Sverige kör man traditionellt två svampbehandlingar och då kan man börja med Elatus Era, för att sedan följa upp med Armure som inte är ett SDHI-medel.

  Här kan ni läsa mer om Elatus Era

  Till toppen