Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  Planera din ”exit” som bonde i god tid

  När det är dags för lantbrukaren att lämna det aktiva yrkeslivet är det viktigt med en plan för hur det ska gå till. Ingvar Bartholdsson, Falkenbergs Sparbank, varnar för en övertro på gården som pensionsförsäkring.

   Det finns fällor som du ska undvika när du planerar för din pension.
  Bild 1/3 Det finns fällor som du ska undvika när du planerar för din pension. FOTO: Mostphotos
   Bota din pensionsångest. Tänk på det här när du lämnar bondelivet.
  Bild 2/3 Bota din pensionsångest. Tänk på det här när du lämnar bondelivet. FOTO: Mostphotos
   Har du någon bra "exitplan" när du lämnar yrkeslivet som bonde och blir pensionär?
  Bild 3/3 Har du någon bra "exitplan" när du lämnar yrkeslivet som bonde och blir pensionär? FOTO: Mostphotos

  RÄKNEEXEMPEL. Så kan du som egenföretagare påverka din pension.

  Egenföretagare har ofta låg pension; att bygga upp företaget har varit det viktigaste och att avsätta pengar till pensionen har ofta nedprioriterats. Att ta ut en bra lön har inte alltid varit möjligt, och det påverkar vad man får i allmän pension.

  Strategin – en ”exitplan”

  Detta gäller inte minst lantbrukare: de behöver en strategi för hur det ska gå till att lämna den aktiva verksamheten och sälja eller överlåta gården – en ”exitplan”.

  VILL DU VETA MER? Här får du snabb experthjälp.

  Ingvar Bartholdsson, lantbruksrådgivare på Falkenbergs Sparbank, poängterar att det viktigaste för lantbrukaren är att ha ett försäkringsskydd: olycksfall, sjukdom, liv. När det är ordnat kan man tänka på pensionen. Och det ska man göra i tid:

  – Planera pensionen tidigt, gör en fiktiv planering redan när du är 40–50, så du inte står där vid 65 i en helt annan situation än du tänkt dig, säger Ingvar Bartholdsson.

  Faktorer som försvårar

  Många lantbrukare förlitar sig på gården som pensionsförsäkring. Värdet på jordbruksmark och skog har stigit kraftigt under en följd av år, men det finns faktorer som gör att lantbrukaren inte kan tillgodogöra sig värdestegringen när det är dags för pension.

  – Många tror att de har mycket pengar i gården. Och det är sant – om gården ska säljas. Men ofta ska den överlåtas inom familjen, och då handlar det om andra summor än marknadsvärdet, säger Ingvar Bartholdsson.

  Alla investeringar höjer inte värdet

  Det är också lätt att tro att gjorda investeringar höjer värdet på gården i stort sett lika mycket som kostnaden för investeringen.

  – Man måste se på det över tid. I dag är inte ens nybyggda mjölkstall värdefulla. Om man har byggt för 200 kor för 100 000 kronor per koplats har man gjort en investering på 20 miljoner, men marknaden värderar investeringen mycket lågt. Då har man kanske inte råd att gå in pension, säger Ingvar Bartholdsson.

  Hur ska man då tänka? Det måste avgöras utifrån var och ens förutsättningar, men Ingvar Bartholdssons övergripande råd är att fördela förmögenheten.

  – Pengar på banken, fonder, aktier, gården, det kan variera, bara man i god tid har klarlagt hur den egna situationen ser ut, säger han.

  LYSSNA. Kunskapsbankens poddar med många tankar och tips kring pension och ägarskifte.

  Det viktigaste är att skapa sig en bild över läget, vilka önskemål och behov man har, till exempel i fråga om bostad efter livet på gården, och hur de syskon som inte övertar gården ska kompenseras. Därefter kan man utforma en strategi för inträdet i pensionärslivet.

  – Ta hjälp av banken och gör en personlig exitplan. Och gör det tidigt, säger Ingvar Bartholdsson.

  INTRESSERAD? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  Läs mer

  PRISSÄKRING. Här är nyheterna hos Swedbank och sparbankerna.PRISSÄKRING. Så kommer du i gång – direkt i mobilen.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.SÅ STÄLLER DU OM TILL EKO: De flesta lantbrukare kan bli ekologiska.STÄLLA OM TILL EKO: Siffrorna avslöjar – så kan lönsamheten öka.EXPERTENS EKO-TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.EKOBOOMEN: Efterfrågan på ekomat rusar.

  Till toppen