Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  Så gör du en trygg prissäkring direkt i mobilen

  Med Swedbank och sparbankernas certifikat är det enkelt att prissäkra även små volymer av exempelvis vete och diesel – bonden gör det själv i mobilbanken.

   Prissäkringar kan du göra snabbt och enkelt i mobilen.
  Bild 1/2 Prissäkringar kan du göra snabbt och enkelt i mobilen. FOTO: Swedbank och Sparbankerna
   Swedbank och sparbankernas expert inom prissäkringar, Ulf Möller, ger räkneexempel både för spannmålsbonden och skogsentreprenören.
  Bild 2/2 Swedbank och sparbankernas expert inom prissäkringar, Ulf Möller, ger räkneexempel både för spannmålsbonden och skogsentreprenören. FOTO: Swedbank och Sparbankerna/Mostphotos

  Att prissäkra både det som säljs från gården och det som köps in till verksamheten är att minska risken i företaget. Det ger bättre kontroll över sådant som är svårt för företagaren att påverka som prisutvecklingen på olja och spannmål.

  LÄS MER: Prissäkring råvaror hos Swedbank och Sparbankerna

  Med Swedbank och sparbankernas nya Prissäkring råvaror är det lätt att öka tryggheten för bonden eller skogsentreprenören. Det handlar inte om att göra klipp utan om att jämna ut fluktuationer.

  Är det krångligt?

  – Nej, efter en introduktion gör kunden det själv med mobilen. Man kan starta med mycket små volymer och små belopp, behålla ett halvår och se hur det går. Startsträckan är kort! säger Ulf Möller, skog- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.

  LÄS MER: Frågor och svar om prissäkring.

  Banken erbjuder två typer av kontrakt, Bull-certifikat och Bear-certifikat.

  På Bull-certifikat vinner man när marknaden stiger. Det passar för köpare av diesel som vill försäkra sig mot prisökningar.

  Med Bear-certifikat tjänar man när marknaden faller, lämpligt för spannmålsodlare som vill säkra vetepriset mot fall.

  – Certifikat passar vår typ av kunder, små och medelstora företag, och de är ett bra sätt att komma in i det tänkesätt vi vill uppmana våra kunder till: jobba med dina risker, säger Ulf Möller.

  Certifikaten har så kallad hävstång som minskar kapitalbehovet genom att den förstärker effekten av prissäkringen. Det kan annars bli dyrt att köpa certifikat för stora kvantiteter. Kunden väljer nivå på hävstången, 2, 4 eller 6.

  Så kan strategin för prissäkring av diesel se ut:

  • En skogsentreprenör har en årlig kostnad för diesel på 500 000 kronor.
  • Av det är en tredjedel, 167 000 kronor, världsmarknadspriset på olja.
  • Två tredjedelar är skatter och avgifter som inte går att prissäkra.
  • Entreprenören säkrar via Bull-certifikat med hävstång 4.
  • Kapitalbehovet är då 167 000/4=41 750 kronor.
  • Om oljan stiger 1 procent på en dag stiger certifikatet 4 procent.

  Certifikatet skyddar entreprenören mot prisuppgången. Han kan när som helst sälja sina certifikat, vilket lämpligen sker lite i taget, till exempel när månadsfakturan betalas.

  När ska man prissäkra?

  – Det finns inget givet svar, det avgörs av externa faktorer man inte kan påverka. En tumregel är att sprida ut åtgärderna över en tidsperiod, säger Ulf Möller.

  Så kan spannmålsodlarens strategi för prissäkring se ut:

  • Efter höstsådden i oktober säkras 25 procent av den förväntade skörden till en viss nivå, som väl täcker produktionskostnaderna.
  • I mars-april året därpå, när grödans övervintring kan bedömas, säkras 25 procent till och slutligen i samband med skörd ytterligare 25 procent.
  • Man bör inte prissäkra 100 procent av den förväntade skörden.

  Man gör prissäkringen med banken som motpart. Den fysiska handeln sker med spannmålshandeln som vanligt. Certifikatet säljs när den fysiska varan säljs.

  Skulle utvecklingen bli tvärtemot den förväntade gäller gungorna och karusellen: om man förlorar på prissäkringen vinner man på den fysiska affären och vice versa.

  VILL DU VETA MER? Kontakta en lantbruksansvarig där du bor.

  Vad kostar det?

  Det ändrar sig över tid, i oktober 2016 handlar det om tre till fem öre per kilo spannmål och ett till två öre per liter diesel.

  – 59 kronor per affär i courtage, som för en aktieaffär, och man förlorar skillnaden mellan köp- och säljkurs, den så kallade spreaden. Dessutom kan det förstås vara stora pengar man ligger ute med. Men de pengarna försvinner inte, de kan dock öka eller minska, säger Ulf Möller.

  Lyssna på Skogs- och lantbrukspodden om prissäkring

  Avsnitt 1.

  Avsnitt 2.

  Avsnitt 3.

  INTRESSERAD? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  TV: Lantbruksbarometern 2016 – lönsamhet i fokus!

  https://youtu.be/IxhaEXh4OOI?list=PLGFRHQSugLOC6QJw1cPXC74P2YIxSSBXg

  Läs mer

  PRISSÄKRING: Expertens bästa råd om prissäkring.PENSION. Farorna att ha gården som din pensionsförsäkring.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.SÅ STÄLLER DU OM TILL EKO: De flesta lantbrukare kan bli ekologiska.STÄLLA OM TILL EKO: Siffrorna avslöjar – så kan lönsamheten öka.EXPERTENS EKO-TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.EKOBOOMEN: Efterfrågan på ekomat rusar.

  Till toppen