Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Söderberg & Haak

  Nu blir det ännu viktigare att veta var köttet kommer ifrån

  Högens Gård i Idala, driven i sex generationer, har kört ekologisk produktion i snart 30 år och ser bara fördelar med det, både för djur och människor. I det dagliga arbetet ligger hög produktivitet och bra service högst på listan.

   Högens Gård har varit en ekologisk bondgård sedan 1989.
  Högens Gård har varit en ekologisk bondgård sedan 1989.

  Högens Gård är ett mellanstort lantbruk som brukar cirka 340 ha åker och har cirka 300 köttdjur. På 80-talet började Håkan Johansson att köra ekologisk produktion och det har han aldrig ångrat.

  – Ekologi handlar bland annat om att hushålla med energi, skapa förutsättningar för ökad hälsa och att gynna den biologiska mångfalden, säger Håkan.

  Gården har ställt om både djur och grödor till ekologisk produktion och är självförsörjande så att allt går i ett kretslopp runt gården.

  – När djuren får alla bra förutsättningar som frisk luft, torr liggplats, bra nyttig mat, möjlighet till naturligt beteende och rörelse samt har en snäll och omtänksam bonde som bryr sig om sina djur hela året, blir djuren friska och glada, säger Håkan.

   Högens Gårds Deutz-Fahr traktorer är bränslesnåla, lätta att köra och bekväma att sitta långa arbetspass i.
  Högens Gårds Deutz-Fahr traktorer är bränslesnåla, lätta att köra och bekväma att sitta långa arbetspass i.

  Service och produktivitet i fokus

  Eftersom Håkan och hans son David driver gården tillsammans med endast två anställda, så krävs det god planering och hög produktion. Till sin hjälp har de bränslesnåla och driftsäkra traktorer samt tryggheten i sin återförsäljare, Söderberg & Haak i Veddige, som ställer upp i alla lägen.

  – Det viktigaste, för att hålla igång vår dagliga verksamhet, förutom att djuren har det bra, är produktiviteten. För att optimera den måste vi ha förstklassig service och maskiner att lita på. Och vi har funnit tryggheten i Söderberg & Haak, säger David.

  Högens Gård äger tre Deutz-Fahr traktorer. Två traktorer är av lite äldre modell och nyligen investerade de i ny Deutz-Fahr 6215TTV. De upplever traktorerna som väldigt bränslesnåla, lätta att köra och bekväma att sitta långa arbetspass i. Instrumenteringen är logisk och iMonitorn ett väldigt bra hjälpmedel. När de bärgar fodret kopplar de på en Krone Comprima Extreme. De valde denna press för att den är lättarbetad och klarar varierande gröda, både torr och våt.

   Håkan och hans son David utanför deras köttbutik.
  Håkan och hans son David utanför deras köttbutik.

  Köttlådor till folket

  Högens Gård säljer sedan åtta år tillbaka ekologiska köttlådor till privatpersoner. Utlämningsdagen har blivit något av en familjefest där kunderna vallfärdar till gården för att hämta sin köttlåda samtidigt som barnen får åka traktor och se sig runt på gården. Håkan och David säljer även hamburgare och styckdetaljer till några butiker men fokuserar mest på privatpersoner då det är lättare planering än leverans till butik. Deras kunder uppskattar närheten, det ekologiska tänkandet och att de vet var köttet kommer ifrån.

  Läs mer om Högens Gård här.

  Läs mer om Söderberg & Haaks traktorutbud här.

  Läs mer om Söderberg & Haaks pressar här.

  Till toppen