Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Söderberg & Haak

  Jämn spridning ger högre skörd och bättre ekonomi

  Med WindControl tas spridningen till en ny, ekonomisk nivå. Jämnare spridningsbild ger högre skörd, jämnare skördekvalitet och mindre risk för liggsäd, även vid spridning under växlande vindförhållande.

   En Amazone ZA-TS-4200 utrustad med Argus Twin och WindControl.
  En Amazone ZA-TS-4200 utrustad med Argus Twin och WindControl.

  Trollenäs slott ligger vackert inbäddat i Trollenäs socken, i Eslövs kommun. Enligt gamla sägner låg Trolles stamfar i ständig fejd med trollet Skratte som han till slut lyckades hugga huvudet av. Därav ättens namn och vapen med ett huvudlöst troll på skölden.

  Till slottet hör 1200 hektar åker och skog. På fälten odlas höstvete, höstraps, sockerbetor, vårvete och maltkorn. Från och med i år går man igång med en ny gröda ‧– höstkorn/malt – som man är en av två av, att odla i Sverige. På gården arbetar inspektor Anders Malmström sedan 23 år tillbaka.

  Noggrann övervakning av gödselfördelning och spridningsbild

  Trollenäs slott använder sedan 1,5 månad tillbaka en Amazone handelsgödselspridare, ZA-TS-4200, utrustad med Argus Twin och WindControl. Det blåser ofta på de skånska slätterna och WindControl-systemet är då ett viktigt supplement till Argus Twin-utrustningen. Med WindControl kan vindens påverkan på spridningsbilden kontinuerligt övervakas och automatiskt kompenseras.

  – Det är ekonomiskt fördelaktigt med ett system som går in och berättar att nu är det inte lönsamt att fortsätta spridningen längre. Då är det bara att lyssna och avsluta arbetet, säger Anders Malmström.

  Argus Twin-systemet består av 14 radarsensorer som övervakar fördelningen av gödseln inom arbetsområdet. Om det sker en avvikelse till exempel på grund av ojämn gödselkvalitet, känner systemet av detta och korrigerar sidofördelningen automatiskt, vilket sker genom att nedsläppspunkten på tallrikarna förändras.

  Detta sker individuellt för vardera sida och säkerställer optimal spridning även med ojämn gödselkvalitet (till exempel på grund av skiktning under transporten).

  Lätt att välja ny maskin till ägorna

  En högfrekvens-vindsensor är monterad på maskinen. Den registrerar både vindhastighet och vindriktning och överför informationen till maskinens styrenhet. Sedan bearbetar och beräknar maskinens arbetsdator informationen och styr därefter automatiskt nedsläppspunkt på tallrikarna och tallriksvarvtal för respektive maskinsida helt automatiskt.

   Anders Malmström är mycket nöjd med WindControl-systemet. Med en jämnare spridningsbild, blir skördekvaliteten högre och ekonomin förbättras.
  Anders Malmström är mycket nöjd med WindControl-systemet. Med en jämnare spridningsbild, blir skördekvaliteten högre och ekonomin förbättras.

  – Jag är mycket nöjd med vår Amazone handelsgödselspridare, ZA-TS-4200. När den tidigare gödningsspridaren blev till åren så började vi leta efter det som vi uppfattade var bäst på marknaden och då var det inte svårt att välja en spridare från Amazone. Det är bra att det finns många inställningsmöjligheter och kantspridningen är förträfflig, säger Anders Malmström och fortsätter:

  – Först var vi tveksamma till att det skulle fungera men det fungerar utmärkt! Vi var på jakt efter en maskin som skulle ge oss en bättre spridningsbild – och det är precis det vi har nu.

  Här hittar du hela modellbeskrivningen av Amazone ZA-TS-4200

  Till toppen