Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med LRF Konsult

  "Jag är en viktig spelare i mina kunders skogsägande"

  Som skogsekonom på LRF Konsult har Linnea Åkerlund ett stort ansvar för sina kunders skog. Men hon har samtidigt ett jobb som är fritt och varierat. Och möjligheterna till vidareutbildning inom företaget är stora.

   Linnea Åkerlund jobbar som skogsekonom på LRF Konsult. Foto: Philippe Rendu
  Linnea Åkerlund jobbar som skogsekonom på LRF Konsult. Foto: Philippe Rendu

  Linnea Åkerlund visste redan på gymnasiet att det var med skog hon ville arbeta.

  – Att bara sitta inomhus på ett kontor kändes inte som något för mig. Jag visste tidigt att jag ville jobba med skogen och ha ett flexibelt jobb där man både kan vara inomhus och utomhus.

  Efter gymnasiet utbildade hon sig därför till skogsmästare på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Det är en treårig högskoleutbildning som kräver att man gått naturbruksgymnasium innan – eller att man har erfarenhet av praktiskt skogsbruk. Och har man inget av detta finns det ett skogligt basår man kan läsa och därefter ha behörighet för alla skogliga utbildningar.

  Under utbildningen höll LRF Konsult vissa kurser och föreläsningar och därmed väcktes Linneas nyfikenhet – företaget stod för några avgörande kriterier som var viktiga för Linnea i hennes val av framtida arbetsgivare:

  – Jag ville jobba både med skog och ekonomi och där är ju LRF Konsult en stor och bra aktör. Och jag ville jobba nära hemmet!

  När Linnea var klar med examen kontaktade hon det LRF Konsult-kontor som låg närmast – i Hudiksvall. Hennes samtal ledde till en intervju som i sin tur ledde till en fast anställning!

  – I ett första steg gick jag bredvid och blev upplärd innan jag fick mina egna uppdrag, det var en trygg handledning.

  Nu har Linnea jobbat på LRF Konsult Hudiksvall/Bollnäs i snart 3 år. Jobbet som skogsekonom beskriver hon som varierat:

  – Jag jobbar med värderingar av skog och gårdar. Jag gör också inventeringar och skogsbruksplaner som innebär en kartläggning över skogen med åtgärdsförslag för hur skogen ska hanteras på 10 års sikt. Utöver det ger jag mina kunder skoglig rådgivning och hjälper till med deklarationer. Och så hjälper jag vår mäklare med att göra objektsbeskrivningar, prospekt och fota.

  3 snabba frågor till Linnea

  Vad är det bästa med jobbet?

  – Att det är så omväxlande – med mycket frihet under stort ansvar. Det är tillfredställande och utvecklande att hjälpa skogsägare med sånt som de tycker är krångligt – jag är en viktig spelare i deras skogsägande.

  Varför passar detta jobb dig?

  – Jag är flexibel och gillar att göra olika saker, jag gillar att det är varierat. Jag vill kunna vara både ute och inne: En dag kan börja med en kopp kaffe med en kund på kontoret och lite deklarationshjälp och sluta ute i skogen på eftermiddagen med en värdering.

  LRF Konsult rankades nyligen i en undersökning av företaget Universum som den sjätte bästa arbetsgivaren i Sverige. Vad tycker du är unikt med din arbetsgivare?

  – Sjätte plats – då vet man ju att man är på ett bra ställe! LRF Konsult är ett stort företag med en djup kompetens inom många områden och finns på så många olika orter, det tycker jag är bra. De märks att de är duktiga på att tillvarata kompetens – det finns många interna utbildningar som man kan gå. Företaget är resursstarkt på det sättet och kulturen är öppen för egna initiativ!

   Linnea gillar att jobbet är varierat. En dag kan börja med en kopp kaffe med en kund på kontoret och sluta ute i skogen på eftermiddagen med en värdering.
  Linnea gillar att jobbet är varierat. En dag kan börja med en kopp kaffe med en kund på kontoret och sluta ute i skogen på eftermiddagen med en värdering.

  Linneas tips för dig som vill bli skogsekonom på LRF Konsult!

  •Tänk efter vad du är intresserad av – är det skog och ekonomi är skogsekonom det perfekta jobbet!

  •Skaffa dig en skoglig högskoleutbildning – t ex skogsmästare (3 år) eller jägmästare (5år) Helst med inriktning ekonomi.

  •Ta även kontakt med något av LRF Konsults kontor och be att få komma och presentera dig själv och be om lite information om jobbet.

  Intresserad av att arbeta på LRF konsult som jägmästare, skogsekonom eller mäklare? Just nu rekryterar vi! Välkommen med en spontanansökan! Skicka den till kontorschefen på den ort som du vill arbeta på. Du kan också registrera dig via en generell intresseanmälan, på www.lrfkonsult.se/karriar om det inte finns någon ledig tjänst som passar dig just nu.

  Till toppen