Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Innehåll från Laholms Laholms Traktordemontering

  Har du koll på de vanligaste misstagen inför byte av dieselpump?

  En trasig dieselpump är ingen rolig historia. Att misslyckas när man byter är ännu värre. Här ger Martin Lillemose på Laholms Traktordemontering (LTDAB) sina bästa tips på hur man ska tänka!

  Varje vecka hör minst en handfull kunder, både svenska och utländska, av sig till LTDAB i jakten på en dieselpump. Förklaringen är ganska logisk.

  – Dagens diesel gör att det blir algbildning som täpper igen pumparna. Har man väl fått in alger är det inte lätt att få ordning på det, menar Martin Lillemose, säljare på LTDAB.

  Den som har problem med sin dieselpump kan vända sig till LTDAB, som erbjuder både nya och renoverade varianter i sortimentet.

  – Om en motor inte går att sälja komplett tar vi av den gamla pumpen och skickar iväg den till en samarbetspartner, som rengör, provtrycker och vid behov renoverar den. Alla begagnade dieselpumpar som vi säljer är alltså testade. Även om vi vet att en pump är bra skickar vi den till verkstaden för kontroll, så att vi vet att den levererar fullt ut.

  Nytt eller renoverat – en smaksak

  Att investera i en ny eller i en renoverad dieselpump är både en smaksak och en fråga om vad som går att få tag i. En del kunder vill ha originalet och ser fördelarna med det, andra vill ha en helt ny. Vissa dieselpumpar tillverkas inte längre och då blir begagnat räddaren i nöden.

  – En renoverad pump är lika bra som en ny, då det är en märkespump. Därför kan en begagnad pump och en ny pump kosta lika mycket, förklarar Martin.

  Rengör ordentligt

  Det finns saker att göra för att minska problemen vid byte av dieselpump. Det vanligaste felet som många gör är att man inte får den nya pumpen i rätt läge.

  Ofta slarvas det också med rengöringen och här har Martin en uppmaning till sina kunder.

  – För att undvika att man hamnar i samma situation igen efter några veckor är det viktigt att man rengör tank och alla rör ordentligt innan man sätter dit den nya pumpen.

  Om man är osäker på vad man behöver för dieselpump är LTDAB en trygg partner att vända sig till. De många åren i branschen har byggt upp en gedigen erfarenhet och ett stort kontaktnät.

  – Vi har samarbetspartners i hela Europa, så det finns stora chanser att få tag i rätt pump. På samma gång är vi ett litet företag med personliga relationer till våra kunder, man kan alltid fråga oss om råd, avslutar Martin.

  Undvik de vanligaste misstagen inför byte av dieselpump – fem tips från Martin på LTDAB

  • Beställ rätt från början så sparar du tid och undviker onödiga fraktkostnader. Skicka bilder på din gamla pump, anslutningen och typskylten. Med rätt information kan vi se vilka pumpar som kan ersätta din gamla.
  • Demontera dieselpumpen försiktigt och säkerställ att dreven från motorn inte kuggar över. Gör för säkerhets skull en markering på hur dreven står. Har du inte koll på drevens position kan du behöva plocka bort bröstkåpan och ställa motorn i rätt läge. Så det är en bra ide att vara noga från början.
  • Rengör alla slangar, rör och tanken mycket noggrant med tryckluft. Det är helt avgörande för resultatet att det blir fritt från alger och du kan behöva göra om det flera gånger. Rengör även renarglas, matarpump och membran. Byt filter och packning.
  • Kontrollera att din nyköpta dieselpump stämmer överens med den gamla. Du kan behöva flytta över anslutningen för att få det att passa. Se till att matarpumpen fungerar. Vissa äldre dieselpumpar behöver fyllas på med olja. Om du fått dieselpumpen med posten är den alltid helt tömd på vätskor på grund av säkerhetsrestriktioner.
  • Montera den nya dieselpumpen enligt anvisningar för din maskin. Ta hjälp av kunnig mekaniker om du inte är helt säker på vad du gör.

  Få mer information eller hitta dina delar här!

  Citat från kunder:

  Ove Fredriksson, Ove´s Lantbruk & Alltjänst

  – ”LTDAB är ett kanonställe!”

  Urban Svedung, Skråmered, Våxtorp

  – ”Jag älskar LTDAB, här är mycket att titta på!”

  Ulf Israelsson, Umeå Motorslip AB

  – ”Det är enkelt att handla av LTDAB. Vi förstår varandra.”

  Till toppen