Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Renault

  Här är 7 av Sveriges vackraste vägar

  Sommaren är snart över, men det finns fortfarande gott om tid att ge sig ut på de svenska vägarna. Men glöm gråa motorvägar, tråkig tallskog eller mil efter mil av ingenting. Här är 7 av Sveriges vackraste, mest storslagna och natursköna sträckor.

  Till att börja med bör du vara uppmärksam på om du ser en brun vägskylt med en vit blomma när du befinner dig på bilresa. Då har du nämligen hittat en utvald turistväg, som ska ge dig en vacker upplevelse utöver det vanliga. Men istället för att leta på måfå kommer här 7 natursköna tips, som garanterat kommer göra bilresan till en bättre upplevelse.

  1. Tällbergsvägen

  Om du ska åka mellan Leksand och Rättvik i sommar och har lite tid över kan du svänga av riksväg 70 och istället ta Siljansvägen förbi Tällberg. Siljansbygden är full av röda och bruna timmerstugor, gärdsgårdar och besöksmål. Här är det lätt att förtrollas av de bildsköna landskapet. Har du barnen med dig kan du även ta en sväng förbi Leksands sommarland.

  SILJANSVÄGEN FÖRBI TÄLLBERG. Google

  2. Högakusten

  Den perfekta sträckan för semestrande bilister i jakt på storslagna landskap. Högakusten utsågs till världsarv av Unesco år 2000 , och två år tidigare belönades projektet i Vägverkets tävling Vackra Vägars pris. Men se till att ta din tid, och välj rätt väg. Annars blåser du förbi sevärdheterna i snabb takt. Om du kommer norrifrån så sväng av österut vid Ullånger och styr mot Nordingå, utmed den knappt tio mil långa kuststräckan finns många sevärdheter.

  HÖGAKUSTENBRON I ÅNGERMANLAND. Wikimedia

  3. Kustvägen i Bohuslän

  Ta en avstickare från E6:an söder om Tanumshede. Längs kustvägen kommer du resa genom idylliska fiskesamhällen som Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand. Här finns också ett digert utbud av barnvänliga bad, kulturevenemang och andra festligheter.

  HAMNEN I FJÄLLBACKA. Google

  4. Blå vägen i Västerbotten

  Blå vägen kallas E12 mellan Umeå och Mo i Rana. Totalt handlar det om 170 mil, men sträckan är också en av de mest uppmärksammade i norra Europa. Anledningen? I princip hela sträckan slingrar sig genom åar, älvar, sjöar och hav. I Sverige passerar den Vindelälvens naturreservat och följer sedan Umeälven ända ner till Holmsund vid kusten. Intill vägen och på olika avstickare finns skyltar som berättar om platser, människor, händelser och historia.

  UTSIKT LÄNGS BLÅ VÄGEN I VÄSTERBOTTEN. Google

  5. Humleslingan i Skåne

  Ett bildskönt alternativ till E22 mellan Fjälkinge och Bromölla. Humleslingan sträcker sig drygt fem mil, och cirklar runt Skånes största sjö Ivsjön. Höll ögonen öppna för Bäckaskogs slott, Ivö klack, Östafors naturreservat och Humletorkan.

  VÄGKORSNING LÄNGS HUMLESLINGAN I NORRA SKÅNE. Google

  6. Ölands norra udde

  Om du svänger av till vänster från väg 136 vid Byxekrok, på väg till norra udden på Öland, har du en upplevelse att vänta. Vägen ligger bara meter från det öppna havet, och en mil norr om Byxelkrok ligger fyren Långe Erik. Den är en av Ölands största sevärdheter och bjuder på en svindlande utsikt.

  FYREN LÅNGE ERIK PÅ NORRA ÖLAND. Wikimedia

  7. Vildmarksvägen

  Väg 342 sträcker sig mellan Vilhelmina och Strömsund, och här är det natur och djur som står i fokus. Längs vägen har du möjlighet att se vilda djur, inte minst björn, och ett dramatiskt landskap med floder och vattenfall. Föreställ dig en fjällvandring från bilfönstret.

  MESKLUMPEN LÄNGS VILDMARKSVÄGEN. Google

  Upptäck Renaults breda utbud av bilar

  Renault har ett stort och varierat utbud av personbilar – från bränslesnåla småbilar, till elbilar och rymliga familjebilar – som passar oavsett vilket behov du har. Upptäck Renaults olika bilmodeller här.

  Till toppen