Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Abetong

  Tre H – gödselbrunnens DNA

  Historik, hållbarhet och helhet. Dessa tre ord genomsyrar Abetong i allmänhet och deras gödselbrunnssortimentet i synnerhet.

   Abetong erbjuder totalentreprenad och kan ordna allt från staket till gjutning av bottenplatta.
  Abetong erbjuder totalentreprenad och kan ordna allt från staket till gjutning av bottenplatta.

  Historiken talar sitt tydliga språk. Abetong har under drygt 40 år tillverkat och levererat mer än 16 000 gödselbrunnar. Sedan de första brunnskonstruktionerna togs fram i mitten av 1970-talet har det både hänt mycket och lite.

  – Vi har såklart utvecklat, förfinat och förbättrat mycket. Men grundkonceptet är ungefär detsamma. Många kunder har idag både en, två och tre gödselbrunnar av vårt fabrikat, säger Kjell Persson, försäljare och projektledare på Abetong i Varberg.

  De många trogna kunderna vittnar om ett annat H, hållbarheten. De säkra och väl beprövade konstruktionerna har visat sig ha en väldigt lång livslängd.

  Totalentreprenad

  Det H som Abetong arbetat mest aktivt med är helheten. Idag erbjuder företaget ett mycket brett standardprogram, med volymer från 60 till 6 320 kubikmeter och med höjderna 3, 4 och 5 meter. Man har också utvecklat programmet av pumpbrunnar, som finns att få från 3 till 200 kubikmeter, och alla gödselbrunnar kan anpassas helt efter de behov som finns. Större behållare utrustas med duktak och de mindre med betongtak. Abetong kan även ordna med staket och allt annat som rör projektet, till exempel gjutning av bottenplatta.

  – Vi tar oss an helheten, vilket våra kunder uppskattar. Många lantbrukare har mycket om sig och kring sig och vill ha en totalentreprenad. Att montera gödselbrunnen tar ungefär en dag, säger Kjell Persson.

   Kjell Persson, försäljare och projektledare på Abetong i Varberg.
  Kjell Persson, försäljare och projektledare på Abetong i Varberg.

  Många fördelar

  En som sätter stort värde på Abetongs arbete är lantbrukaren Lars Paulson i Långås, i Falkenbergs kommun. På sin gård bedriver han mjölk- och köttproduktion med runt 1 200 djur. Han har också satsat på energiproduktion i form av en biogasanläggning. Det är med andra ord mycket gödsel som ska hanteras och då krävs det en partner att lita på. Lars och Abetongs samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, till när hans far drev gården.

  – Jag vet vilken kvalitet de har. När jag tittade runt var Abetongs alternativ också prisvärda, med enkla och smidiga byggsystemlösningar, säger Lars Paulson.

  Bra dialog

  Lars är den typ av kund som är vanlig hos Abetong, någon som återkommer när verksamheten växer. Idag har Lars fem gödselbrunnar, de största på 4 000 kubikmeter, och tre pumpbrunnar på gården. Varje gång han behövt en ny brunn har han kunnat vända sig till Abetong.

  – Deras sortiment är en styrka och vid varje tillfälle har jag fått en lösning som tilltalat mig. Abetong ser alltid till sina kunders behov och till hur deras produkter kan bidra. Jag tycker också att det är bra att man kan bolla idéer och lösningar med Abetongs olika områdesansvariga, fortsätter Lars Paulson. Abetong ligger alltid i teknikens framkant för att utveckla sina gödselbrunnar ytterligare. Kjell Persson lyfter fram ett exempel på innovation, som också kommit Lars Paulson till gagn.

  – Vissa lantbrukare har satsat på biogasanläggningar, där den rötade biogödseln ska lagras. Det är en lättflytande konsistens, så vi har specialanpassat brunnarna ur täthetssynpunkt.

  Här kan ni läsa mer om Abetongs produkter för lantbruk.

  Till toppen