Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Lantmännen Maskin

  Ge dina maskiner friskvård – och minska kostnaderna

  Passa på att ge dina skördemaskiner lite extra omtanke under vintern. Att vara ute i god tid minskar både kostnaden för jobbet och risken för dyrbara stopp under skörden.

   På Lantmännen Maskin finns servicespecialister på olika typer av maskiner. Här får en balpress en ordentlig genomgång för att vara redo för nästa säsong.
  På Lantmännen Maskin finns servicespecialister på olika typer av maskiner. Här får en balpress en ordentlig genomgång för att vara redo för nästa säsong.

  Friskvårdskampanjen är ett välkänt erbjudande från Lantmännen Maskin. Den innebär att tröska, hack, slåtterkross, hövändare, balpress och andra skördemaskiner lämnas in för en heltäckande genomgång när maskinen ändå står stilla.

  – Fördelen är att du har en maskin i toppskick när skördeperioden drar igång, säger Jonas Henrysson, affärsutvecklare service, Lantmännen Maskin och fortsätter:

  – Maskinerna kostar en hel del i inköp och när det är dags måste de rulla på utan problem. Genom att göra regelbunden service säkerställer du dessutom livslängden och effektiviteten på maskinen samtidigt som du ökar andrahandsvärdet.

  Många inser värdet

  Mattias Rosén, verkstadschef på Lantmännen Maskin i Karlskrona, ser att intresset för friskvården hela tiden växer, inte minst vad gäller balpressar.

  – Pressarna som går väldigt mycket återkommer regelbundet för genomgång, det har de alltid gjort. Men även de som pressar mindre volymer inser värdet i att se över maskinen i god tid, så att man inte blir stående sen. Mattias konstaterar att det egentligen inte spelar så stor roll hur mycket man kör med sin press, vissa delar blir slitna oavsett och en årlig översyn är aldrig fel.

  – Vi tar in pressar av alla märken och det är väldigt uppskattat. Många som kör konkurrerande märken har ofta långt till närmaste verkstad, då är det lätt att underhållet blir eftersatt.

  Utbildade skördemaskinsspecialister

  I Karlskrona jobbar även Tobias Karlsson, mekaniker med tillägget ”presspecialist”. Han är nämligen en av Lantmännen Maskins mekaniker runt om i landet som har gått både grundutbildning och flera vidareutbildningar och nu kan räkna sig som specialist på balpressar. Han tycker att friskvården har ett bra upplägg:

  – Vi kollar över hela pressen så att den ska hålla hela säsongen. Vi byter olja, hänger av och justerar kedjorna, kollar lager, rengör och justerar givare. Vi upptäcker alla tänkbara fel och brister och kan fixa dem i tid. De som regelbundet servar sin maskiner upplever att de i förlängningen sparar in den kostnaden. Med Friskvårdskampanjen blir det ännu tydligare. Genom att vi kan ta in och serva maskinerna när det passar vår verkstadsplanering kan vi också erbjuda ett extra bra pris.

  Hör Jonas Henrysson, Affärsutvecklare Service på Lantmännen Maskin berätta om friskvårdskampanjen och serviceavtal för traktorer och Lantmännen Maskin Classic. Mer om Lantmännen Maskins serviceerbjudande hittar du här

  Friskvårdskampanj

  1) Boka senast 31/12 så behöver du inte betala förrän 30/4 2019

  2) Boka senast 31/10 så kan du dela upp betalningen på 6 månader.*

  * Betalning delas upp på 6 månader. Ränta uppgår till 5% inga uppläggningsavgifter eller övriga avgifter tillkommer. Effektiv ränta: 5%. Räkneexempel: Vid service för 35.000:- blir total räntekostnad 1.750:- Servicen ska vara utförd senast 31/3 2019.

  7 Tips på hur du förebygger skador på din tröska under vinterförvaring

  1. En ren tröska är mindre attraktiv för skadedjur. Blås ren tröskan med tryckluft. Undvik att tvätta med vatten om det saknas förutsättningar för att tröskan ska torka ordentligt. Avstå från högtryckstvätt nära kullager och elektriska komponenter och kabelstammar.

  2. Återmontera inte inspektionsluckor, såll och förberedningsplan efter att de har demonterats för rengöring. Utan dessa skapas drag i tröskan och i sådan miljö trivs inte gnagare.

  3. Byt olja och filter i motorn snarast möjligt. Det bildas korrosiva ämnen i den gamla oljan som kan skada motorn när den står stilla under en lång period. Kontrollera om det är dags att byta kylarvätska eller om det räcker att kompletteringsfylla. Byt bränslefilter och fyll upp bränsletanken.

  4. Smörj tröskan med fett av godkänd kvalitet – se smörjmedelstabell i instruktionsboken. Undvik så kallade ”sega smörjfetter” då dessa ger mycket värme i bland annat lager, vilket förkortar livslängden avsevärt. Olja in plåtrena komponenter i till exempel skärbord och inmatning.

  5. Anteckna vad som behöver åtgärdas inför nästa skörd. Tiden rinner iväg och snart är det dags igen!

  6. Starta tröskan en gång varje eller varannan månad, låt motorn gå varm samt kör även tröskverk och reglera variatorer till sina ändlägen några gånger. Men undvik att starta tröskan under de kallaste vinterdagarna.

  7. Sist, men inte minst, beställ friskvårdsservice direkt. Det underlättar din planering och du är säker på att tröskan är klar i god tid.

  Inte bara skördemaskiner utan även traktorer

  För traktorer som är fem år och äldre erbjuder Lantmännen Maskin Classic Service 5+, oavsett traktormärke, vilket innebär ca 25 % lägre arbetskostnad för servicen. Det är fortfarande service som utförs enligt tillverkarens anvisningar, precis som när traktorn är ny, men med rabatterad arbetskostnad. Villkoret för den lägre arbetskostnaden är, förutom att traktorn ska vara fem år eller äldre, att vi får planera och utföra servicen så att den passar vår verkstadsplanering.

  På Lantmännen Maskin tar man hand om över 1000 maskiner varje vecka. Man både servar och har reservdelar till alla på marknaden förekommande lantbrukstraktorer, oavsett om det är Valtra, Fendt, Claas, Case IH, John Deere eller New Holland.

  Till toppen