Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Elmia Lantbruk

  Fullspäckat djurprogram på Elmia Lantbruk

  I slutet av oktober intar 300 mjölk- och köttdjur Elmia Lantbruk i Jönköping. I programmet syns bland annat riksutställningar och tävlingar i Showmanship. Förutom ett gediget djurprogram är Elmia Lantbruk en plats för erfarenhetsutbyte och nya kontakter.

   På Elmia Lantbruk blir det riksutställningar för mjölk- och köttdjur.
  Bild 1/2 På Elmia Lantbruk blir det riksutställningar för mjölk- och köttdjur.
   Djurprogrammet pågår under hela mässan, från onsdag morgon till fredag eftermiddag.
  Bild 2/2 Djurprogrammet pågår under hela mässan, från onsdag morgon till fredag eftermiddag.

  Under tre dagar, 24–26 oktober, visas landets bästa nötkreatur i riksutställningar på Elmia Lantbruk i Jönköping. Här utses bästa hondjur, bästa handjur, bäst i rasen och Best in show – den allra bästa inom respektive gren, kött och mjölk. Dessutom visar ungdomar upp sina ståtliga ungdjur på mässan. Det är rasföreningarna för mjölk- och köttraserna i samarbete med Elmia samt tidningarna Husdjur och Nötkött som arrangerar tävlingarna och står för bedömningarna.

  – Mjölkbönderna blir färre och det är allt mer angeläget för branschfolket att träffas. Särskilt efter den säsong som vi har bakom oss. Det är många kött- och mjölkbönder som har kämpat under sommaren och Elmia Lantbruk blir då ett trevligt avbrott för dem, säger Maria Lindsäth, mässansvarig för Elmia Lantbruk.

  Bra forum för samtal

  Mässan inleds på onsdagen med visningar av alla djur samt tävlingar i Showmanship och ungdomsvisningar. Torsdagen är köttrasernas dag och sista dagen, fredagen, är vikt för mjölkkor. De mjölkraser som deltar är jersey, SRB och holstein. De bedöms och tävlar i klasserna SARA samt SRB- och holsteinchampion.

  – Mässan är ett jättebra tillfälle att visa upp fina SRB-kor för andra lantbrukare och för andra intresserade, det kommer även internationella gäster till mässan. Vi hoppas att fler får upp ögonen för den här lönsamma och klimatsmarta kon. Det är också viktigt och ett bra forum att vara på Elmia Lantbruk och prata om svensk mjölkproduktion, säger Lina Ragnarsson, verksamhetsansvarig SRB-föreningen.

  Påverka kommunerna

  På köttsidan deltar hereford, charolais, blond, simmental, limousin och angus. Här koras även Best in show.

  – Elmia Lantbruk är en väldigt bra marknadsplats och vi har ett gott samarbete mellan de olika raserna i svensk köttproduktion. Vi har en väldigt bra prisbild på svenskt kött och det är klimatsmart att äta, med minst miljöpåverkan. En viktig fråga för oss är att få hjälp att trycka på här, till exempel genom att kommunerna ska bli mer noggranna vid sina upphandlingar och väga in att djur är uppfödda enligt den svenska djurskyddslagen, säger Göran Johansson, ordförande för NAB, Nordisk Avelsförening för Biffraser.

  Här kan ni läsa mer om Elmia Lantbruk.

  Till toppen