Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med John Deere

  Fullfjädrad självgående exakthack för framtidens jordbruk

  I ganska precis ett år har familjen Andersson vid anrika Assargården i skånska Glumslöv varit ägare av John Deeres självgående och toppmoderna exakthack SPFH 8300i. Maskinen använder de främst för foderproduktion till gårdens 180 mjölkkor. Med avancerad teknik och det rullande laboratoriet HarvestLab 3000 har de full kontroll på energi- och näringsvärdet i fodret: "Vi är väldigt nöjda med den här maskinen", säger lantbrukaren Jonas Andersson.

   Exakthackare SPFH 8300i.
  Bild 1/3 Exakthackare SPFH 8300i.
   Lantbrukare Jonas Andersson.
  Bild 2/3 Lantbrukare Jonas Andersson.
   Exakthackare SPFH 8300i, närbild.
  Bild 3/3 Exakthackare SPFH 8300i, närbild. FOTO: Stefan Longin

  Just nu pågår vårbruket för fullt vid Assargården strax norr om Landskrona. Det är en hektisk men efterlängtad period med många och långa dagar i traktorn, runt 23-tiden tror Jonas Andersson att just den här arbetsdagen är till ända.

  Jonas och hans bror Stefan är femte generationen på gården som ägs och drivs av deras far Jan-Eric Andersson. Familjegården har ett fantastiskt läge inte långt ifrån kusten och med en bedårande utsikt ut över Öresund.

  Assargården har ett bestånd på cirka 180 mjölkkor för vilka man även producerar det egna fodret bestående av gräs, majsensilage och hackade majskolvar, så kallat CCM – Corn Cob Mix. Exakthackern och det för ändamålet unika skärbordet plockar majskolvarna och hackar dem till ett koncentrerat majsfoder.

  Ungefär 150 hektar av gårdens areal om sammanlagt 750 hektar används för fodermajs. En del av majsen tröskas och säljs vidare för uppfödning av majskyckling.

  Mindre daglig service

  För ganska precis ett år sedan investerade Assargården i en SPFH 8300i – den nya generationen av John Deeres självgående exakthackar.

  – Vi hade beslutat oss för att byta maskin och började titta runt vad som fanns på marknaden. Vi fick en bra känsla för och ett gott intryck av maskinen. Det är en kraftfull maskin med hög kapacitet, går snabbare och är lättare. Dessutom är den enkel att serva, i synnerhet knivslipningen. Det krävs heller inte mycket daglig service, berättar Jonas Andersson.

  8000-serien är framtagen utifrån användarnas högt ställda krav på ökad effekt, tillförlitlighet, foderkvalitet, dragkraft, förarkomfort och kostnadseffektivitet. Resultatet är en toppmodern, effektiv och komfortabel maskin med marknadens lägsta underhålls- och bränslekostnader.

  Avancerad teknik övervakar maskinens processer

  Familjen Anderssons SPFH 8300i är utrustad med en mängd AMS-teknik (Agriculture Management System) som alla är samlade under John Deere FarmSight-strategin – intelligenta system för övervakning och diagnostisering av maskinens olika processer.

  Systemen integrerar teknologi, trådlös kommunikation och driftsystem. Ett exempel på denna teknik som många idag känner till är autostyrningen AutoTrac, en teknik som bidrar till ett mer effektivt jordbruk med optimerad logistik där exempelvis överlappning vid sådd och spridning minimeras.

  Tekniken optimerar även motorprestandan så att driften och den aktiva körtiden blir så effektiv som möjligt till lägsta möjliga bränsleförbrukning.

  – Vi har inte använt oss så mycket av AMS-tekniken ännu. Vi är ett relativt litet företag där den tekniken kanske inte har så stor betydelse, vi håller själva koll på processerna när vi är ute och kör. Däremot kan jag tänka mig att det är bra om man har en gård med riktigt stora arealer, säger Jonas.

  Rullande laboratorium ger svar direkt

  Något som han vill slå ett slag för är det rullande högteknologiska HarvestLab 3000 som de anslutit till maskinen. Med avancerad sensorteknik analyseras beståndsdelarna i deras grödor och ensilage.

  – Sensorn i HarvestLab mäter direkt i det sönderhackade fodret och analyserar näringsinnehåll och kvalité. Det gör att vi omgående vet energi- och näringsvärden och kan beräkna hur mycket tillskott som eventuellt behövs, berättar Jonas.

  Andra fördelar är att HarvestLab automatiskt justerar snittlängden för en idealisk ensilagekomprimering.

  – Det är väldigt jämn kvalitet på snittlängder, betydlig bättre än med vår gamla maskin, det är mer jämnhackat, berättar Jonas och fortsätter:

  – Vi är väldigt nöjda med den här maskinen. Visst är det en del teknik att sätta sig in i och tar sin beskärda tid. Men det är logiskt uppbyggt utifrån den verksamhet vi bedriver, summerar han.

  Vill du veta mer om John Deeres SPFH 8000-serie, FarmSight och Harvester Lab – mer information finns här!Där finns också kontaktuppgifter till din närmaste återförsäljare.

  Till toppen