Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS - i samarbete med Landshypotek Bank

  ”Fler skulle behöva stå upp för landets skogsägare”

  Landets skogar är uppskattade. Skogens värde för svensk ekonomi är stort. Men allt färre verkar se och förstå att bakom välskötta skogar står en enskild skogsägare som med sitt brukande bidrar till ett hållbart och ett allt bättre Sverige. Fler skulle behöva stå på skogsägarens sida, detta menar Landshypotek Bank.

   Tomas Uddin, marknads- och kommunikationschef på Landshypotek Bank.
  Bild 1/2 Tomas Uddin, marknads- och kommunikationschef på Landshypotek Bank.
  Bild 2/2

  Landshypotek Bank, som finansierat privatägt skogsägande i över 180 år, märker en tydlig skillnad. Skogsägare blir allt kunnigare och bättre som skogsägare – med allt från den miljömässiga hänsynen till sättet att planera för att bruka sin skog.

  Men även om skogens värde och produkter också uppmärksammas allt bredare tycks förståelsen för det privatägda skogsbruket minska i samhället.

  – Man kan ju tycka att det är ett mindre problem att det blir en mindre krets och att det framförallt bara är de berörda som har kvar känslan för det privatägda skogsbruket. Men risken är ju att med bristande kunskap hos flertalet i det omgivande samhället följer också bristande stöd för den svenska modellen, med många enskilda skogsägare. Och allt det ansvar för det långsiktigt hållbart brukande som den enskilde skogsägaren tar, säger Tomas Uddin.

  För de som lånar till jord och skog via Landshypotek Bank får även del av bankens vinst. I år delas 153 miljoner kronor av vinsten ut till bankens 40 000 låntagare. Närheten byggs också av att förtroendevalda i ägarföreningen själva är jord- och skogsbrukare.

  Många av bankens kundansvariga har en bakgrund inom jord- eller skogsbruket. Närheten genomsyrar bankens verksamhet.

  – Vi är nära våra kunder och skogsägandet. Vi har inga särskilda CSR– eller samhällsprojekt utanför bankens kärnuppgift för jord och skog. Vi har istället valt att bygga vår gröna profil på våra kunder. Vi tror att ett långsiktigt hållbart svenskt skogsbruk bygger på alla de bra insatser som många skogsägare gör för sina skogar, säger Tomas Uddin.

  Banken har följt den livliga debatten och engagerat sig i frågor som rör äganderätt, ibland i ett nära samarbete med organisationer som både driver och kan frågorna bättre.

  – Osäkerhet är sällan bra för den som vill ta långsiktigt ansvar, som skogsägare gör och vi bidrar till att möjliggöra. Vi har ju lånat ut pengar och kommit överens om ett värde på en jord- eller skogsfastighet som bygger på en viss verksamhet. Förändras det genom skyddsambitioner från staten eller kommuner som inte går att förutse, då skapas en osäkerhet som inte är bra för skogsägarna, oss eller för landet i stort, säger Tomas Uddin.

  Med närhet till den enskilda skogsägaren och verksamhetens grund har det som idag är Landshypotek Bank finansierat skog i två sekel. Relationen med kunderna bygger liksom skogsägandet och skogsbrukandet på långsiktighet över generationer.

  – Vi är en annorlunda bank jämfört med övriga banker, men vi tror att vårt sätt att inte bygga bank för bankens egen skull utan att hela tiden ge tillbaka till kunderna är modernare än någonsin.

  Läs om hur Landshypoteks kundansvariga hjälpt svenska skogsägare här

  Till toppen