Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  Efterfrågan på ekolivsmedel fortsätter att rusa

  Framtidens konsumenter kommer att efterfråga allt mer ekologisk mat. Swedbank och sparbankerna vill att fler svenska lantbrukare hoppar på ekotåget.

   Det finns i dag inte tillräckligt många ekobönder för att mätta kundernas hunger på ekologiskt.
  Bild 1/2 Det finns i dag inte tillräckligt många ekobönder för att mätta kundernas hunger på ekologiskt. FOTO: Tyler Olson, Mostphotos
   Att gå över till ekologisk odling är enligt Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ett ”framtidssäkert” beslut.
  Bild 2/2 Att gå över till ekologisk odling är enligt Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ett ”framtidssäkert” beslut.

  SUGEN PÅ ATT STÄLLA OM? Här får du snabb experthjälp med råd.

  Försäljningen av ekologiska livsmedel har ökat med 38 respektive 39 procent per år de senaste två åren, och försäljningsstatistiken för det första halvåret 2016 pekar på en fortsatt kraftig ökning.

  Produktionen av ekologisk mat har inte hängt med i svängarna. Livsmedelsindustrin har svårt att få tag i ekologisk råvara. En enkät som Livsmedelsföretagen genomfört visar att 75 procent av företagen uppger att det säsongsvis eller permanent råder brist på ekologiska råvaror.

  FILMER OCH TIPS: Erfarna kunder och specialister från Ica, Krav och Swedbank ger tips och råd.

  Lantbrukarna kanske inte litar på att efterfrågan ska bestå eller anser att merbetalningen inte täcker de ökade odlingskostnader som ekologisk odling medför. Men Swedbank spår att den kraftiga försäljningsökningen av ekomat fortsätter och att priset till lantbrukaren följer med upp.

  INTRESSERAD AV ATT VETA MER? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  ”Framtidssäkert beslut”

  Att gå över till ekologisk odling är enligt Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ett ”framtidssäkert” beslut.

  – Urbaniseringen fortsätter, de mjukare värden blir allt viktigare. Allt fler konsumenter blir allt mer pålästa och efterfrågar produkter framställda på ett sätt som de uppfattar som bra, säger han.

  Marknadskrafterna ska styra

  Ulf Möller är övertygad om att någon politisk styrning av den ekologiska produktionen, till exempel i form av mål för omställd areal och kommuners upphandling, inte behövs – marknadskrafterna ska styra.

  – Vi reder ut det här själva, med klassiska efterfråge- och utbudskurvor. Men vi ska inte ha fler pålagor så vår konkurrenskraft sänks. Politikernas hjälp behövs så vi får konkurrens på lika villkor. Men att gynna ekologisk odling i förhållande till konventionell? Nej, jag förlitar mig på de svenska konsumenterna.

  Läs mer

  SÅ STÄLLER DU OM TILL EKO: De flesta lantbrukare kan bli ekologiska.STÄLLA OM TILL EKO: Siffrorna avslöjar – så kan lönsamheten öka.EXPERTENS EKO-TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.PENSION. Farorna att ha gården som din pensionsförsäkring.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.PRISSÄKRING. Här är nyheterna hos Swedbank och sparbankerna.PRISSÄKRING. Så kommer du i gång – direkt i mobilen.

  Till toppen