Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  De flesta lantbrukare kan bli ekologiska

  Tänk efter och planera noga – då lyckas du med övergången till lönsam ekologisk jordbruksproduktion.

   Sökes: fler ekologiska bönder.
  Bild 1/2 Sökes: fler ekologiska bönder. FOTO: Mostphotos
   "De bönder som går över till ekologisk produktion är nöjda med den den inriktning de valt", säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.
  Bild 2/2 "De bönder som går över till ekologisk produktion är nöjda med den den inriktning de valt", säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region. FOTO: YouTube och Mostphotos.

  Swedbank och sparbankerna har konstaterat att generellt sett är lantbruksföretag med ekologisk produktion lönsamma. Det finns efterfrågan på ekologiska livsmedel men den svenska produktionen hänger inte med.

  SUGEN PÅ ATT STÄLLA OM? Här får du snabb experthjälp med råd.FILMER OCH TIPS: Erfarna kunder och specialister från Ica, Krav och Swedbank ger tips och råd.

  De flesta lantbrukare kan enligt Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region, ställa om till ekologisk produktion. Men det krävs planering och kunskap för att göra det framgångsrikt. Hjälp finns att få, från Växa, LRF Konsult, Ekologiska Lantbrukarna med flera rådgivningsföretag och organisationer.

  Det är enligt Ulf Möller inte särskilt komplicerat att ställa om produktionen av mjölk, nötkött, värphöns, kyckling eller spannmål – om bara gårdens förutsättningar är de rätta.

  – Alla kan inte bli ekologiska mjölkproducenter, till exempel. Betesarealen eller gårdens areal över huvud taget kanske inte räcker, säger han.

  När det gäller griskött är det för närvarande något värre. Trots att det finns ett underskott på ekologiskt griskött är merpriset inte tillräckligt bra. Det kan också vara svårt att ordna med de ytor för utevistelse som krävs för ekogrisar.

  Marknadsutrymme för ekoprodukter

  Under 2015 ökade slakten av ekokyckling med 50 procent och ekogris steg med 14 procent jämfört med året före. Kraftiga ökningar men från mycket låga nivåer; ännu är bara knappt två procent av grisarna ekologiska, och mindre än en procent av kycklingarna. Det finns efterfrågan och marknadsutrymme för ekologiska produkter.

  AVSLÖJANDE SIFFROR: Så stor är ekoboomen i Sverige.

  Att gå över till ekologisk produktion är ett långsiktigt och strategiskt beslut – men kan man ångra sig?

  – Det tar minst tre år att bli ekologisk lantbrukare men en halvtimme att bli konventionell, den tid det tar att fylla sprutan, säger Ulf Möller.

  – Men jag har inte stött på någon som gått tillbaka, de som gått över till ekologisk produktion är nöjda med den inriktning de valt.

  INTRESSERAD? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  Lista, enkla och svåra ekoproduktioner

  Produktioner där det inte är särskilt komplicerat att ställa om till eko:

  • Mjölk.
  • Nötkött.
  • Värphöns.
  • Kyckling.
  • Spannmål.

  Produktion med större svårigheter att ställa om till eko:

  • Griskött.

  Läs mer

  STÄLLA OM TILL EKO: Siffrorna avslöjar – så kan lönsamheten öka.EXPERTENS TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.EKOBOOMEN: Efterfrågan på ekomat rusar.PENSION. Farorna att ha gården som din pensionsförsäkring.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.PRISSÄKRING. Här är nyheterna hos Swedbank och sparbankerna.PRISSÄKRING. Så kommer du i gång – direkt i mobilen.

  Till toppen